AI segítségével lopták el Tom Hanks arcát egy reklámhoz, de a színész szemfüles volt

AI segítségével lopták el Tom Hanks arcát egy reklámhoz, de a színész szemfüles volt

Az Oscar-díjas színész már korábban is beszélt a mesterséges intelligenciában vagy a deepfake-ben rejlő korlátlan – és nem éppen pozitív – lehetőségekről.

Az MI folyamatos fejlődésével kapcsolatban úgy tűnik beigazolódni látszik az a fajta aggodalom is, miszerint könnyedén visszaélhetnek bárkinek az arcával vagy hangjával. Egy nemrégiben az internetre felkerült fogászati reklámban ugyanis Tom Hanks-et láthatjuk. Ez mind szép és jó, csak hogy a színész egyáltalán nem tud a dologról és semmiféle megállapodást nem kötött a céggel. Emellett pedig figyelmezteti rajongóit, hogy nem ő szerepel a videóban, mégha az úgy is tűnik.

Ezeket olvastad már?

Közzétett egy képet abból a felvételből, amelyen egy hozzá kísértetiesen hasonló fickó igyekszik népszerűsíteni a szolgáltatást és hozzátette:

„VIGYÁZZ!!!. Van egy videó, ami valami fogászati csomagot reklámoz, és mindezt az én mesterséges intelligenciával készült verziómmal teszik.”

Természetesen azt is leírta, hogy semmi köze a dologhoz, miközben jelenleg nem tisztázott, hogy honnan származik a videó, és melyik fogászatot népszerűsítenék vele.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tom Hanks (@tomhanks) által megosztott bejegyzés

A sztár már korábban is felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia által létrehozható hamisítások veszélyeire. Továbbá májusban az Adam Buxton Podcast vendége volt, és arról beszélt, hogy a mesterséges intelligencia valószínűleg hatással lesz a filmekre a jövőben. Simán elképzelhetőnek tartja, hogy színészeket mesterséges intelligencia segítségével jelenítik meg az egyes produkciókban és ezek a változatok a gyártók számár kézenfekvő lehetőséget jelenthetnek majd a jövőben. Arra is rámutatott, hogy a technológia révén a színészeket egyszerűen újra lehet alkotni, életkortól függetlenül.

„Holnap elüthet egy busz, és ennyi, de az előadásaim folytatódhatnak a végtelenségig. És azon kívül, hogy az egészet mesterséges intelligencia vagy deepfake segítségével hívták életre, semmi sem fogja megmondani, hogy ez valójábn nem én vagyok.. Ez valamilyen szinten teljesen élethű lesz. Kétségtelenül művészi kihívás, de egyben jogi következményei is vannak.”

A műsorvezetőnek még azt is elmondta, hogy a rajongók valószínűleg meg tudják különböztetni – egy ideig – a valóságot és az MI alkotta világot, de egy idő után lehet, hogy már nem is érdekli majd őket.

Kövess Minket!



Gamer szótár