Legdurvább besorolást kapta itthon a Fűrész X, ezért nem lesz egyszerű beülni rá

Legdurvább besorolást kapta itthon a Fűrész X, ezért nem lesz egyszerű beülni rá

Nem sokat gondoltak rajta, mielőtt rárakták volna a filmre az X-es besorolást.

Nem könnyű horrorfilmet készíteni, mert sokszor már eleve azon is elbukhat egy alkotás, hogy nem ér el annyi embert a vérfagyasztó jelenetei miatt, mint amennyit szeretne a forgalmazó. A másik pedig, hogy igazán jó horrorfilmeket sem egyszerű készíteni, hiszen az egykaptafára épülő trancsírozásokkal mára már Dunát lehetne rekeszteni.

Ezeket olvastad már?

Ettől függetlenül minden évben sikerül előállni néhány ígéretes produkcióval ebben a műfajban, és bár ezek közül szinte mindegyik 18 éven felülieknek ajánlott kategóriába esik, akad néhány olyan is, amely még egy ennél is magasabb besorolással büszkélkedhet. Idén egyébként már ez a második ilyen alkotás, miután a Sikoly hatodik felvonására is rávésték az X plecsnit. Ennek értelmében kizárólag felnőtt nézők válthatnak rá jegyet. Ennél enyhébb fokozat a '18 éven aluliak számára nem ajánlott', viszont mivel ezek csak ajánlások, így elvileg bárki beülhetne a szóban forgó 18+-os vagy X-es filmekre. Az X-es filmek esetében viszont van egy másik korlátozás is, hiszen a magyar mozikban ezeket csak 22 és hajnal 5 óra között vetíthetik, ezzel pedig jóval kevesebb alkalommal kerülnek műsorra, mint vetélytársaik – például a M3GAN vagy A mumus, bár ezeken itthon 16-os karikával látták csak el.

A mihez tartás végett a Fűrész franchise eddigi összes epizódja egyértelműen 18-as karikát kapott, bár a 2008-as negyedik része büszkélkedhetett először az X-nek. Ennek köszönhetően itthon csúnyán le is szerepelt az a film, azonban nem az idősáv korlát tett be neki (akkor ilyen még nem is volt), hanem, hogy túlságosan kevés helyen játszották és kulturális járulékot kellett fizetni utána – ez is egyfajta adó, és a lényege, hogy a hirdetési szolgáltatások után – ide tartozik a reklámok közlése is –, ha az a sajtóban jelenik meg, 0,5 százalékot, ha máshol, akkor 1 százalékot kell fizetni.

A plakátok és az előzetes vélemények szerint egyébként a tizedik epizód az eddigi legdurvább, tehát tényleg csak erős idegzetűeknek ajánlott majd október 5-étől jegyet váltani rá a hazai mozikban.

Kövess Minket!