Az 1939-es Óz, a csodák csodájában még a hóesés is mérgező volt

Az 1939-es Óz, a csodák csodájában még a hóesés is mérgező volt

A szereplők pedig mit sem sejtettek az egészről.

Az 1939-es Oz, a nagy varázslóban egy mérgező ásványi anyagból, aszbesztből készítették a havat. Valószínűleg nem sokan láttátok ezt a filmet, és azóta azért sok minden változott a szórakoztatóiparban, de a Judy Garland főszereplésével készült film a mai napig nagy hatással van erre az iparágra a kreativitást illetően. Mint kiderült, néhány trükk, amit a stáb alkalmazott akkoriban, több mint veszélyes volt a szereplőkre és a stábra nézve. Ezek közé tartozott az azbeszt használata is. Az 1900-as évek elején és közepén ezt az anyagot elég sokat használták az ünnepek alatt műhó előállításához, ráadásul tucatnyi márka bukkant fel a piacon, mint például a "White Magic", a "Pure White" és a "Snow Drift".

Ezeket olvastad már?

Az Oz, a nagy varázslóban van egy jelenet, amelyben a szereplők egy pipacsmezőre tévednek, az elmúlt évtizedek során hírhedté vált, miután a nézők megtudták, hogy a jelenetben használt műhó 100%-ban azbesztből készült. Nem árt tudni, hogyha az azbesztport belélegezzük vagy lenyeljük, az ásványi szálak esetleg tartósan megrekedhetnek a szervezetben. Az Atlas Obscura szerint a főszereplők szó szerint rákkeltő anyagban dúskálhattak akkoriban.

A szervezetben rekedt azbesztszálak tüdőgyulladást, hegesedést és akár genetikai károsodást is okozhatnak. A ritka ráktípus, a mezotelióma szinte kizárólag az azbesztnek köszönhető, de más ráktípusok és tüdőbetegségek kialakulását is előidézheti. Ezzel együtt hivatalosan soha nem erősítették meg, hogy a produkció forgatását követően bárki is a műhóval dúsított jelenetben használt azbeszt miatt hunyt volna el – csupán érdekesség, de a Madárijesztőt játszó Bolgernél 1986-ban hólyagrákot diagnosztizáltak, az Oroszlánt alakító Haley tüdőgyulladásban halt meg 67-ben.

A filmben egyébként a műhó mellett állítólag Ray Bolger madárijesztő jelmezénél is használtak azbesztet. Mivel a karakter a filmben többször is összetűzésbe kerül a tűzzel, úgy vélik, hogy a jelmezét azbesztből készült lángálló anyaggal fújták be. Margaret Hamilton, aki a Nyugati Gonosz Boszorkányát alakította, egy égő seprűt használ, amelyet szintén azbesztből készítettek, hogy ne égjen el ténylegesen a felvételek alatt. Ma már a filmes stábok más módszereket alkalmaznak, amikor műhóval vagy valódi lángokkal dolgoznak, köszönhetően a technológiának.

Kevesen tudják, de az Oz, a nagy varázsló talán minden idők legkedveltebb filmje. A produkcióval kapcsolatban jó néhány aggasztó dolog felmerült mégezen túlmenően is. Buddy Ebsen, aki eredetileg a Bádogembert játszotta, két hétre kórházba került, miután a sminkjéhez használt alumínium beszivárgott a szervezetébe, és megmérgezte. Helyére Jack Haley Jr. került, Margaret Hamilton pedig súlyosan megégett az egyik füsttel teli eltűnési mutatvány közben, és kórházba kellett vinni. Hat hétbe telt, mire teljesen felépült a sérüléseiből.

Kövess Minket!



Gamer szótár