81 éves korában meghalt a Shaft sztárja, Richard Roundtree

81 éves korában meghalt a Shaft sztárja, Richard Roundtree

A bűnügyi krimi fontos mérföldkő volt az amerikai-krimik világában.

Richard Roundtree az 1971-es klasszikus zsaru-dráma, a Shaft főszereplője 81 éves korában elhunyt. A hírt a színész menedzsere, Patrick McMinn közölte a rajongókkal nemrég. Roundtree sajnos elvesztette a harcot a rákkal szemben, amit kevesebb mint két hónapja diagnosztizáltak nála. 

Az afro-amerikai színész legismertebb szerepe a keménykötésű magánnyomozó volt. Az 1971-ben mozikba kerülő film egy igazi úttörő volt, hiszen itt láthattunk először fekete-karaktert ilyen címszerepben. John Shaft a klasszikus, keményvonalas magánkopó, aki után olvadnak a nők, iszonyatosan laza, de a bűnözők persze nem menekülhetnek előle. Mindehhez még tartozik egy menő bőrkabát, egy tömött bajusz és egy jéghideg tekintet. A New York Times úgy jellemezte a karaktert, mint a fekete James BondMaurice Peterson, az Essence magazin újságírója szerint a Shaft volt a hetvenes évek egyik legfontosabb alkotása. Roundtree egy olyan fekete bűnüldözőt játszott, aki már egy olyan világban végezheti a munkáját, amit nem oszt meg a faji-megkülönböztetés. 


A színész egyébként három alkalommal öltötte magára az emlékezetes bőrkabit és az utóbbi 40 évben számos filmben és sorozatban szerepelt. Találkoztunk vele többek között a Született Feleségekben, a Grace Klinikában és a Lángoló Chicagóban. Roundtree szinte az élete végéig aktív maradt és dolgozott. Négy lánya és unokája búcsúznak tőle.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár