2023-ban ezek az anime-sorozatok szögezték a legtöbb nézőt a képernyők elé

2023-ban ezek az anime-sorozatok szögezték a legtöbb nézőt a képernyők elé

Az utóbbi pár évben népszerűség szintjén minden anime nagyot ugrott Európában és Amerikában is.

Nagyjából 15 évvel ezelőtt indult világhódító útjára a Netflix, mint streaming platform. Akkor az egész hihetetlen népszerűségre tett szert, nagyon rövid idő alatt. Persze ebbe bőven belejátszott, hogy nem volt igazán vetélytársa és szinte minden fontosabb sikersorozat és film fent volt. Persze azóta már mindenki megcsinálta a sajátját. Ott van a Disney+, az Amazon Prime, a Peacock, az HBO Max és a sort még nagyon sokáig lehetne folytatni. Viszont a nézettség szinte mindenhol lefelé tendál. Ami köszönhető annak, hogy a tartalom egyre rosszabb. A woke-irány és az, hogy az írók nem tudnak normális karaktereket alkotni és végre úgy tűnik, hogy pénzügyileg is fáj a kiadóknak. 

De van egy műfaj, ami ugyan kapott az új hullámból, de messze nem befolyásolta azt annyira. Sőt az animék világában már eddig is megvoltak az LGBTQ+ elemek, de azoknak a legtöbb esetben volt értelme a sztori szempontjából. Egy-egy karakter nem csak azért meleg például, mert meg kell felelni valamilyen kvótának. Az pedig, hogy az itteni sorozatok nem fordítanak hátat önmaguknak azt eredményezte, hogy 2023-ra egyre többen keresnek menedéket a japán animék-világában. Ebben a cikkben megnézzük az idei év eddigi legnépszerűbb sorozatait és hozzárakjuk a MAL (My Anime List) értékeléseket is, ami gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az IMDB.

5. Mushoku Tensei - Jobless Reincarnation (2. évad)

MAL: 7.49

Itt egyből kicsit húznom kell a számat, mert szerintem ez az évad nem volt méltó folytatás. Viszont az első szezon után annyian voltak rá kíváncsiak, hogy befért a legjobb öt közé. A sorozat főhőse Rudeus Greyrat. Egy középkorú japán férfi, aki egy furcsa fantasy világban reinkarnálódott újra. Az Ember-Isten áldása miatt már nagyon fiatalon kiderült, hogy hihetetlen mágikus képességei vannak. Az előző szezonban megvolt az eredet-történet és persze már belekóstoltunk kicsit a sorozat legfőbb konfliktusába is, de a készítők azt ígérték, hogy az akció most indul be csak igazán. Ehhez képest egyelőre kaptunk eddig 12 részt, ami leginkább arról szól, hogy Rudy nem tudja meggyógyítani a saját impotenciáját és a gyeremekkori szerelme meg nem meri elmondani neki, hogy ki is ő valójában. Nyilván a karakterek még mindig jók, a részek szórakoztatóak, de ennél sokkal többet vártunk.

4. Mashle - Magic and Muscle (1. évad)

MAL: 7.56

Akkor képzeljetek el egy világot, amiben mindent áthat a varázslat. Az egész kb. úgy működik, mint a Harry Potter-Univerzum, de itt kb. mindenki tud használni valamilyen mágiát. Nagyon ritka, hogy egy gyerek anélkül születne, hogy nincs meg benne a szikra. De Mashle szerencséjére, egy jószívű ember megszánja, mikor a szülei csecsemőként kiteszik az erdőbe, hogy majd a vadak elpusztítsák. Mashle szépen fel is cseperedik és a pótapja csak egy dolgot vár el tőle, hogy minden nap addig edze a testét, amíg van benne szusz. Pont ezért Mashle olyan dolgokra képes, amire kb. senki a világon. De egy nap felfedezik, hogy nincs benne varázs és azért, hogy elfedje a titkát beiratkozik a mágusok iskolájában. A sorozat egyértelműen komédia, de amikor kell, akkor tud komoly is lenni.

3. Dr. Stone - New World (3. évad)

MAL: 8.16

Ez a disztópikus-sorozat már a harmadik évadának kezdett neki és a rajongók még most sem tudnak betelni vele. Az alapsztori szerint egy nap az egész világon végig robogott valamilyen furcsa erő, aminek a hatására minden ember a Földön kővé dermedt. Persze ezután egyből ugrunk az időben 3700 évet és egy középiskolás diák kitört a saját ketrecéből. Senku egy igazi zseni volt, akit lenyűgözött a tudomány minden ága és amit lehetett meg is tanult. Ő az utóbbi évezredeket a másodpercek számolásával töltötte, hogy amikor végre kiszabadul, akkor pontosan tudja mennyi idő is telt el. Ahogy lehull róla az utolsó kődarab is, egyből belekezd, hogy újjáépítse a világot. Persze van, aki nem ért egyet vele abban, hogy mindenki kaphat egy új esélyt. A sorozat komikus oldala vetekszik a legjobbakkal, de emellé bekerül a tudományos aspektus is, amikor Senku elmagyarázza egyszerűen, hogy mire is van szüksége például, amikor antibiotikumot csinál. 

2. Jujutsu Kaisen (2. évad)

MAL: 8.82

Ha valaki azt mondja nekem idén, hogy olyan Sonen kerül a kezeim közé, ami igazán érdekel, akkor nem hittem volna neki. De a Jujutsu Kaisen annyira magával ragadott, és nem csak engem, hogy az első évadot egy hét alatt ledaráltam. Pedig nincs benne semmi igazán ördögi vagy forradalmi. A sorozat Satoru körül áramlik, aki már-már fájdalmasan tipikus Sonen-főhős. Egy kicsit kívülálló, egy kicsit antiszociális, de persze a szíve a helyén van. Amikor pedig belecsöppen a szörnyetegekkel teli világban, akkor nem hátrál meg, hanem egyből harcba áll, rendíthetetlenül. Nálam ez volt az, ami miatt a széria belopta magát a szívembe, dacára annak, hogy klisésen indult az egész. A népszerűség miatt pedig már a 2. évadnál vagyunk és nem hiszem, hogy hamar vesztene a fényéből, hiszen a pletykák szerint a mangában még a java hátravan.

1. Demon Slayer - Swordsmith Village Arc (3. évad)

MAL: 8.32

A Demon Slayer szintén meglepetésként érte a közösséget. Már az első pillanatban tudjuk, hogy ez egy fantáziavilág, aminek nincs köze a valósághoz. Itt az emberek élik a mindennapjaikat, de köztük démonok is rejtőznek, akik akkor válnak erősebbe, ha embereket esznek. A főszereplő Tanjiro egy szegény de szerető családba született. De egy nap arra jön haza, hogy az anyját és egy kivételével minden testvérét meggyilkolták. Követi a nyomokat és utoléri azt, aki megölte a szeretteit és elhurcolta a húgát, Nezukót. Persze kiderül, hogy Nezuko már átváltozott, de egy démonvadász segítségével Tanjiro megfékezi a lányt és megfogadja, hogy talál módot arra, hogy visszaváltoztassa őt. A sorozat már az első évadban is nagyot ment. Amikor már a harmadik résznél elmorzsoltam pár könnycseppet, mégpedig az egyik gonosz karakter sorsa miatt, akkor tudtam, hogy ez a széria jó lesz. Azóta pedig már a harmadik felvonásnál járunk. Az akció és a stílus egyszerűen zseniális, a humor nagyon rendben van és sokszor az egész még okos is tud lenni, ami nagyszerű elegy.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár