Elhunyt a Brooklyn 99 és a Gyilkos utcák kétszeres Emmy-díjas színésze, Andre Braugher

Elhunyt a Brooklyn 99 és a Gyilkos utcák kétszeres Emmy-díjas színésze, Andre Braugher

A színész hétfőn hunyta le örökre a szemét egy rövid betegséget követően. 61 éves volt.

A kétszeres Emmy-díjas Braugher a legtöbbeknek a Brooklyn Nine-Nine (Brooklyn 99 - Nemszázas körzet) című vígjátéksorozatból vagy a Homicide: Life on the Street (Gyilkos utcák) szériából lehet ismerős. Előbbiben 2013 és 2021 között alakította Raymond Holt rendőrkapitányt, karakterének sztoikus személyisége elég hamar a sorozat rajongói kedvencévé tette, különösen, amikor Andy Samberg nagymenő nyomozójával, Jake Peraltával párosult egy-egy jelenetben. Az utóbbi alkotásért pedig, mely 1993 és 1999 között futott az NBC-n végül megnyerte az első Emmy-díját is Frank Pembleton nyomozó szerepében. Alakítása az egyik legnagyobb sorozatsztárrá emelte a kritikusok által kedvelt rendőrdrámában, amely egyébként amolyan tisztelgés volt Barry Levinson, Tom Fontana és David Simon által írt 1991-es a Homicide: A Year on the Killing Streets című tényfeltáró könyve előtt. Braugher a második Emmy-t egy minisorozatban, az FX 2006-os Thief (Tolvaj) című sorozatában nyújtott kiváló alakításáért kapta.

Ezeket olvastad már?

A Chicagóban született (1962-ben) színész előbb a Stanford Egyetemen végzett, majd végül a Juilliard School drámaosztályába járt és ismerkedett meg ezzel a mesterséggel. Első mozifilmes szerepe, miután túl volt már két Kojak tévéfilmen – ebben a címszereplő segédjét alakította –, a Glory (Az 54. hadtest) volt, ahol Thomas Searles-t, egy szabad fekete férfit játszott el, aki az első fekete ezredhez csatlakozik. A Hack című sorozatban 2002 és 2004 között szintén egy nyomozóként tűnt fel, majd a House, M.D.-ben már egy pszichiáter bőrébe bújhatott.

Miközben tévés karrierje szépen ívelt felfelé, továbbra sem mondott le a nagyvászonról sem, és olyan filmekben kapott végül lehetőséget, mint a City of Angels (Angyalok városa), Frequency (Frekvencia), Poseidon, Primal Fear (Legbelső félelem), The Mist (A köd), Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer (A fantasztikus négyes és az ezüst utazó), Salt (Salt ügynök) és The Gambler (Hazárdjáték).

A Variety-nek korábban azt is megosztotta, hogy a családja számára sokkal fontosabb, mint egy nagy főszerep hajkurászása.

„Érdekes karrierem volt, de azt hiszem, lehetett volna nagyobb is. Szerintem több területen is kipróbálhattam volna magam: rendezés, produceri munka, mindenféle más dolog. De ez a saját életem rovására ment volna.”

A színészt felesége, Ami Brabson, aki szintén szerepelt a Gyilkos utcákban, és három gyermeke gyászolja a megannyira rajongója mellett.

Borítókép forrása: variety.com

Kövess Minket!