Van Damme lett volna a Predator Schwarzenegger ellen, de gyorsan kirúgták

Van Damme lett volna a Predator Schwarzenegger ellen, de gyorsan kirúgták

Tegyük hozzá, hogy ő mindent megtett, de végül nem teljesen rajta múlt a dolog.

Emlékszel még a Predator (Ragadozó) című filmre, melyben Arnold Schwarzeneggerék szétlőttek egy egész dzsungelt, mielőtt nagy nehezen végezni tudtak volna az idegen lénnyel? Ez a film elég hamar kult státuszba emelkedett, ráadásul a sikerét több folytatás is követte, bár igazából egyik sem tudta még csak meg sem közelíteni az első felvonás szintjét. Arról viszont alighanem szinte senki sem tud, hogy egy másik akciósztár is majdnem szerepet kapott a filmben.

Ezeket olvastad már?

A Predatorban egy csapat kommandós első körben egy szupertitkos küldetésre indul az őserdőbe, majd nem sokkal később a feladat elvégzésén túl már az életük lesz a tét, hiszen egy földöntúli lény célkeresztjébe kerülnek. A láthatlanná váló ellenfél pedig szép lassan, egyenként szedi le a csapat tagjait, míg végül csak a Dutch szerepében tündöklő Arnold Schwarzenegger marad talpon, aki egy kis cselhez folyamodva végül túljár a ragadozó eszén. A különbség pedig a két fél között szemmel látható volt már akkor is, pedig az osztrák tölgy nem egy kis darab ember. A Predator mégis nagyobb és erősebb volt bárkinél a Földön, éppen ezért a készítők egy olyan feltörekvő színészt választottak ki a jelmez alá, akinek fizikailag szintén nem volt gondja, bár akkor még nem igazán ismerték a nevét. Ez a személy volt más, mint Jean-Claude Van Damme.

Az 1987-es filmet egy évvel korábban, '86-ban forgatták, és az akkor még csak 26 esztendős Van Damme bizony remek formában volt, viszont még ígyis becsődölt a szerepet illetően. Nem rajta múlt a dolog egyébként, ugyanis tudni kell a Predator jelmezről, hogy elég súlyos volt és a színész magasságához sem passzolt, mivel a 177 centiméteres Van Damme feje a ruha nyakában volt csak – a lény fejének a mozgását drótokkal oldották meg. Már akkor tudta, hogy ennek nem lesz jó vége, az pedig a hab volt a tortán, hogy egy vékony csövön keresztül kapott csak levegőt.

Ez az egész azt eredményezte, hogy Van Damme többször is elájult a felvételek során. A stáb tagjai elmondták neki, hogy nyugodtan jelezzen, ha bármi bajt észlel, de hiába integetett, mindössze annyit kapott válaszul: nincs már sok, még egy 5 percet bírjon ki. Jó néhány ájulást követően végül ultimátumot adtak neki, ha még egyszer elveszti az eszméletét elköszönnek tőle. Két hét után ez meg is történt, majd a helyére azt a Kevin Peter Hallt szerződtették, aki a Predator után a Predator 2-be is magára ölthette a jelmezt. Valljuk be, mivel az újdonsült színész 220 centiméter magas, jóval jobban illett hozzá a Predator ruha.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN