Vajon a valóságban túlélné a Reszkessetek, betörők! két rosszfiúja a csapdákat?

Vajon a valóságban túlélné a Reszkessetek, betörők! két rosszfiúja a csapdákat?

Kevin nélkül nincs karácsony, de vajon a tolvajok kitartanának a történet végéig, ha valóban ilyen sérüléseket szenvednének? Egy orvos válaszolt.

Egészen elképesztő, hogy milyen kultfilm vált az elmúlt három évtizedben a Reszkessetek, betörők! című (Home alone) amerikai filmből, az 1990-ben (itthon csak 1991. márciusában vetítették a mozik) bemutatott alkotás a mai napig a magyar karácsony egyik, ha nem a legmeghatározóbb része. Ez a produkció azonban nem működött volna Macaulay Culkin nélkül, aki tökéletes volt Kevin McCallister szerepére. De legalább ugyanekkora elismerést érdemel a két betörőt, Harry-t és Marvot játszó Joe Pesci és Daniel Stern is. Kiválóan alakítják a balfék tolvajokat, és miközben szeretnének busás hasznot húzni a McCallister ház kifosztásából, nem számolnak a nyolc éves kis kölyökkel, akit véletlenül otthon felejtettek a szülei. A betörést követően aztán elszabadul a pokol és a két rosszfiú bizony számtalan csapdával találja szembe magát, és bizony több ízben is ráfáznak, amin mi jókat kacagunk, de vajon a valóságban megúsznák-e élve a betörők ezeket a kellemetlen szituációkat?

Ezeket olvastad már?

Alapvetően egy igazán megható és érzelmes a történetet sikerült összehozni, de Kevin nem hétköznapi módon védi meg otthonát, ráadásul néhány esetben már-már a betörőket is sajnáljuk, hogy miket kell átélniük. Éppen ezért kérdeztek rá Dr. Ryan St. Clair amerikai orvosnál, hogy pontosan mennyire is komolyak ezek a sérülések.

Az első összetűzés a felek között az, amikor Harry ágyékát eltalálja egy airsoft fegyverrel, majd Marvot is fejbelövi. Az orvos szerint eléggé élethűen ábrázolták a sérülés mértékét, hiszen ilyen közeli távolságról biztos, hogy felsértené a valóságban is a bőrt a lövedék. Aztán ott a lépcsőn bunkfencezés, ami elég mulatságos, viszont nem árt tudni az ilyen balesetekről, hogy sok esetben halállal végződnek – évente több, mint 12 000 ember hal meg azért, mert leesik a lépcsőről.

Na de mi a helyzet a vasalóval? Marv ugyebár meghúzza a lámpa zsinórját, majd néhány pillanat múlva közvetlen közelről üdvözli őt egy vasaló. Az egészségügyi szakember szerint ez a tárgy nagyobb kárt okozott volna, mint egy heg Marv kobakján. A vasaló egy teljes emeletet, tehát legalább 8-10 métert zuhan, és az arcába csapódik. Egy nehéz ruhavasaló akár másfél-két kilogrammot is nyomhat, és ez bizony bőven elegendő lenne ahhoz, hogy eltörjön Marv szemgolyócsontja, ami vakságot, sőt, helyrehozhatatlan károsodást is okozhatna. Lehet, hogy nem halna bele a valóságban egy ember, de valószínűleg nem nagyon folytatná a betörést, az egyszer biztos.

A forró kilinccsel aztán Harry küzdött meg. Az orvos szerint nagyjából 400 fokos lehetett a fémdarab, amitől ugyan nem gyullad ki a bőr, de komoly égési sérülésekkel kellene szembenézni bárkinek, aki megfogná. Harry fejét ezt követően Kevin felgyújtja egy fáklyával, ami első ránézésre másodfokú égési sérüléseket jelentene, viszont a koponya nekrózisa (elhalása) is bekövetkezhetne, amit csak transzplantációval lehet pótolni. A törött karácsonyi díszeken való séta ezekhez képest pedig már semmiség.

Miután Marv és Harry végre bejutnak a házba, inkább gondolnak egyet és bosszút forralnak Kevin ellen, mintsem hogy kirabolják a házat. Amikor meglátják őt a lépcső tetején, azonnal utána akarnak eredni, azonban a festékes vödrök kibabrálnak velük. Az orvos úgy látja, hogy a Kevin ingacsapdájából származó erőnek elégnek kellene lenni ahhoz, hogy hidegre tegyen egy betörőt.

„Ebből nem tudnának már felállni...”

Egyébként az orvos szerint szakmai szempontból egész pontos képet adtak a filmben ezekről a sérülésekről.

Kövess Minket!



Gamer szótár