LoL: A Riot változtatott 2023-ra, de nem minden újítást lehet megköszönni

LoL: A Riot változtatott 2023-ra, de nem minden újítást lehet megköszönni

Mindenképpen szükség volt arra az idei évben, hogy a legnagyobb és legnézettebb League of Legends esport események megújuljanak.

Több mint 10 éve lehet követni már azt, ahogy a világ legjobb LoL-osai egymásnak esnek az Idézők szurdokában. A League of Legends, mint esport játék térnyerése még mindig nem tekinthető egy befejezett történetnek, elég arra gondolni, hogy az idei világbajnokság megdöntött minden abszolút csúcsot (Kína nélkül egyelőre). Nem volt azonban minden ennyire jó húzás attól a csapattól, akik új formátummal és lebonyolítási formulákkal szerették volna felrázni a profik összecsapásait. Jöjjön a bizonyítványosztás, avagy mit csinált jól, mit rosszul a Riot Games 2023-ban az LEC, az MSI és a Worlds kapcsán?

Ezeket olvastad már?

LEC - Egy erős közepes

Három minor (tél, tavasz, nyár) és egy major (Season Finals). A Magyar Nemzeti LoL Kupa powered by K&H hasonló módszert alkalmazott már 2022-ben, így nem volt ismeretlen ez a megoldás azoknak, akik aktívabban követik a magyar elitet. A Riot célja nem volt más, mint a lehető legkevesebb számú Bo1-et belesűríteni a programba. Ez össze is jött, azonban kifejezetten sokat kellett arra várni, hogy kiderüljön, melyik három + egy együttes képviseli az EMEA-régiót a Worldsön. Nagyon elhúzták a Season Finalst, valamint kicsit súlytalan volt összességében a téli és a tavaszi szezon, ennek köszönhetően az EXCEL és a Fnatic egy jó nyári runnal odaért a legjobbak közé.

MSI - Halvány jó

Nem tehetett arról a Riot, hogy Kína ennyire domináns lesz az év első nagy nemzetközi versenyén. A Play-In kifejezetten szórakoztató volt még a stompok ellenére is, a feszített tempóban lezavart rájátszásban kiszámíthatatlanul menetelt egészen a döntőig a Bilibili Gaming, ami átírta az előzetes forgatókönyvet. Nyugat sikertelensége ellenére élvezetesek voltak a Bo5-ök, amiből összesen 15 darabot lehetett megtekinteni a mindösszesen három hét alatt, ami alatt lezavarták az egész tornát. A JDG vs T1 3-2 mindenképpen megéri az újbóli megtekintést, valamint nem szabad elfelejteni, hogy ez volt az a verseny, ahol az LEC 1. kiemeltje 0-6-tal búcsúzott, ami már előrevetítette, hogy nincs túl jó formában az EMEA.

Worlds - Kiváló, de a csillag hiányzik

Óriási szerencséje a szervezőknek, azaz a Riot Gamesnek, hogy a T1 beleköpött az LPL-csapatok levesébe. Az MSI után lehet sokan nem köszönték volna azt meg, ha egy újabb kínai házi döntőn kell izgulni. A svájci szakasz átláthatatlansága, valamint nagyon egyedi szabályrendszere miatt nem jár a csillag az ötös mellé, de egyébként kihozták a vébéből a maximumot. Ha jövőre még kevesebb csapat vehet majd részt (amire van esély, mert az LJL elveszítette a spotját), akkor talán még izgalmasabbak lesznek már a Play-In szakasz szériái is, de ez a svájci -> egyenes kiesés egyelőre kifejezetten ígéretesnek tűnik.

Szerinted kéne változtatnia a Riotnak valamit jövőre az LEC-MSI-Worlds tengelyen?

Kövess Minket!



Gamer szótár