A Sony létrehozott egy fiktív filmkritikust, aki csak dicsérte a munkáikat

A Sony létrehozott egy fiktív filmkritikust, aki csak dicsérte a munkáikat

A Sony kreatív igazgatója úgy döntött, hogy mindenkit átver.

A filmpiacon hatalmas verseny folyik a közönség figyelméért, ugyanis heti szinten jelennek meg az újabb nagyszabású alkotások, melyek hosszadalmas elkészítése súlyos összegeket emészt fel. Sok tényező szükséges ahhoz, hogy egy film sikeres startot vegyen, kezdve a szereplőgárdától, a jó előzetesen és sok egyében át, egészen a kritikákig. Talán az utóbbi az, ahol leginkább célt téveszthetnek a dolgok, ugyanis ekkor a film sorsa – részben – külső kezekbe kerül, és a filmkritikusok döntenek arról, hogy milyen képet festenek a produktumról.

Nem véletlen, hogy gyakori jelenség a lekenyerezés, ahol különböző juttatásokért cserébe a gyártók számára kedvező kritika születik. Viszont van egy ennél is szokatlanabb és merészebb megoldás egy film jó fényben való feltüntetésére, melyet a Sony egykori kreatív igazgatója – Matthew Cramer – nem szégyellt megvalósítani. Cramer bátorkodott létrehozni egy filmkritikus fiktív karakterét, akinek a David Manning nevet adta, és a 2000-es évek elején számos kritikát publikált a nevével.

Ezeket olvastad már?

David Manning a Ridgefield Pressnél dolgozott, mely a connecticuti Ridgefieldben található – ahol a kitalálója, Cramer is felnőtt. Megannyi kritikája jelent meg hirdetésekben is, melyekben a Columbia Pictures filmjeit magasztalta. Idővel feltűnő lett, hogy a kizárólag innen származó alkotások veszik le a lábáról, ráadásul bármilyen műfajról is volt szó, ő imádta a végeredményt – lehetett az a Lovagregény, A sivatag vámpírjai, vagy a Jég és föld között. Az sem elhanyagolható tényező a lebukása kapcsán, hogy aktív időszaka alatt senki sem találkozott vele, ez pedig feltűnt egy másik szemfüles kritikusnak.

A Newsweeknél dolgozó John Horn éppen a megvesztegethető kritikusokról szóló cikkén munkálkodott, mikor Manning személye felkerült a térképére. Ez végeredményben annak volt köszönhető, hogy a kamukritikus már akkor megírta a Tök állatról szóló pozitív véleményét, mikor még meg sem történt a sajtóvetítés. Horn ekkor Manning nyomába indult, azonban meglepő módon senki nem tudott róla semmit. Végül a Sony-hoz már azzal a konkrét kérdéssel fordult, hogy a Columbia Pictures rajongó kritikus egyáltalán létezik-e, melyre a nemleges választ kapta. 2001-ben elő is állt a sztorival, melyben lerántotta a leplet David Manning személyéről. A következmény az volt, hogy Matther Cramer és a főnöke – Josh Goldstine – egy hónapos felfüggesztést kapott, valamint a következő években közel 2 millió dollárjába fájt a Sonynak az okozott károk enyhítése.

Legvégül az is kiderült, hogy Ridgefieldben valóban él egy David Manning nevezetű férfi, aki ismerte Cramert, és az egész nevében való eljárás a beleegyezésével történt. Ő később azt nyilatkozta, hogy bele sem gondolt abba, hogy mi lehet ebből, és ő csak a barátját, Cramert sajnálja a munkája elvesztése miatt.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN