Elhunyt az ország egyik legismertebb szinkronhangja, Jakab Csaba

Elhunyt az ország egyik legismertebb szinkronhangja, Jakab Csaba

70 éves korában halt meg a színész, aki olyan világsztároknak kölcsönözte a hangját évtizedeken át, mint Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Dolph Lundgren vagy Denzel Washington.

Jakab Csaba 1953-ban látta meg a napvilágot Csornán, de a középiskolát Algírban, egy francia nyelvű tanintézetben végezte el, miután édesapja Algériában talált magának munkát építészmérnökként. Apja azt szerette volna, ha a nyomdokaiba lép vagy közgazdász lesz belőle, azonban Csaba mindig is úgy érezte, hogy az egyetlen pálya, amelyben ki tud teljesedni, amelyben azt csinálhatja, amit igazán szeret, az a színészet.

Éppen ezért a 70-es évek derekán gyakornokként bekerült a Vígszínházba, a képernyőn pedig 1978-ban debütált a Nincs visszaút című tévéjátékkal. Első filmes szerepére néhány évvel később, 1981-ben került sor, és Szurdi Andrásnak köszönhetően A transzport című produkcióban mutathatta meg tehetségét. 1979–1982 között tagja volt a szolnoki Szigligeti Színháznak is, de a következő évtizedekben bekerült a Népszínházba (Józsefvárosi Színház) és a Budapesti Kamaraszínházba is, amelynek egészen 2000-ig állt az alkalmazásában. Láthattuk fellépni továbbá a Pécsi Harmadik Színházban, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a budapesti József Attila Színházban, az egri Gárdonyi Géza Színházban a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban is.

Ezeket olvastad már?

A hazai színészek közül pedig ő lett az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronhang, és talán az orgánumát még az is rögtön felismeri, aki sosem látta őt élőben játszani. Leggyakrabban Chuck Norrisnak kölcsönözte a hangját, de szinkron szerepei révén Lex Barkert, Denzel Washingtont, Dolph Lundgrent és Jean-Claude Van Damme-ot is többször ő szólaltatta meg.

Kövess Minket!