A 2024-es Emmy és Golden Globe legjobbjai, amiket mindenképp látnod kell

A 2024-es Emmy és Golden Globe legjobbjai, amiket mindenképp látnod kell

Nem csak a legnagyobb címekből szemezgettünk nektek a kikapcsolódás érdekében.

Minden újesztendő Hollywoodban a kitüntesékről és az elismerésekről szól, és nincs ez másként 2024 januárjában sem. Annyi a különbség idén, hogy a SAG-AFTRA sztrájk miatt jó néhány hónapot csúszott az Emmy, ezért szinte egyszerre rendezik meg a Golden Globe-díjátadó rendezvénnyel. Előbbi az amerikai televíziós produkciók számára kiosztott díj, és már 1949 óta minden évben megtartják, miközben a televíziós produkciók Oscar-díjának is szokták nevezni, rangját tekintve pedig a harmadik legfontosabb filmes kitüntetésnek számít. Az utóbbi szintén egy amerikai filmes és televíziós díj, amelyet évente egyszer egy nagy volumenű gála keretében osztanak ki.

Nehéz lenne megmondani, hogy igazából melyik a rangosabb a kettő közül, egy azonban biztos, a nyertesek boldogan ölelik magukhoz a győztesnek járó szobrocskát, alkotásaik pedig örökre beírják magukat a Hollywoodi filmes történelembe.

Ezeket olvastad már?

Azt sem könnyű ilyenkor eldönteni vagy megmondani, hogy melyek azok a produkciók, amelyek tényleg megérdemlik ezt a fajta figyelmet, hiszen sok esetben nem a legnépszerűbb vagy legjobb filmeket jutalmazzák. Raáadásul az is csalóka lehet egy átlagos néző számára, ha kiemelik egy film kapcsán, hogy Emmy- vagy Golden Globe-díjas, hiszen ettől önmagában még nem biztos, hogy bárki is leülne megnézni.

Mindenesetre mi most azért ajánlunk nektek néhány filmet és sorozatot, amiket érdemes lehet bepótolnotok vagy újra megnéznetek egy hideg téli estén.

Golden Globe

Kezdjük azzal, hogy a Barbenheimer tavaly letarolta a mozikat. Christopher Nolan alkotása, bár 3 órásra nyúlik, mégis zseniálisan mutatja be J. Robert Oppenheimer munkásságát, vívódásait és az atombomba megszületését. A Barbie pedig parádés módon repíti el a nézőt a Hasbro játékának élőszereplős világába. Ha persze unod a mainstream alkotásokat, és egyikre sem vagy kíváncsi, mert az előzetesek és az ajnározások sem győztek meg, akkor íme egy-két ötlet még:

Érdekvédelmi terület (The Zone of Interest) – 3 jelölést is kapott, de végül egyetlen szobrocskát sem nyert.

„A film Auschwitz parancsnokának Rudolf Hössnek és feleségének, Hedwignek történetét meséli el, akik közvetlenül a koncentrációs tábor mellett alakították ki álomotthonukat. A foglyok állandó sikolyai, a puskalövések és a gázkamrák füstje kísérti paradicsomukat, de közönyük e borzalmakkal szemben félelmetes és baljós ellentétet teremt.”

Egy zuhanás anatómiája (Anatomy of a Fall) – Győzött a legjobb forgatókönyv kategóriában.

„Egy nőt gyanúsítanak férje meggyilkolásával, az egyetlen tanúként pedig a vak fiuk, aki egy komoly morális döntés előtt találja magát a tárgyalás során.”

Szegény Párák (Poor Things) – Sokak nagy meglepétésre legyőzte a Barbie-t a legjobb filmmusical vagy -vígjáték kategóriában.

„Bella Baxter, hogy megmenekülhessen bántalmazó férjétől, öngyilkosságot követett el és belefulladt egy folyóba. Egy briliáns elméjű, de különc tudós, Dr. Godwin Baxter úgy dönt, hogy feltámasztja őt...”

Emmy

Ezen az eseményen főként a sorozatok dominálnak, és a felsorolást rögtön el is lehetne kezdeni a The Last of Us, Andor, Utódlás (Succession) trióval, de alighanem ezekről mindenki hallott már. Természetesen mindegyiknek érdemes nekivágni, mert nagyszerű élményekkel gazdagodhat az ember, de persze nem mindenkinek nyerik el a tetszését itt sem a legnépszerűbb címek. Íme néhány alternatíva a jelöltek közül:

A Fehér Lótusz (The White Lotus)

„Egy csapat szállóvendég egyhetes vakációjukat töltik egy exkluzív hawaii üdülőhelyen, hogy kikapcsolódjanak és megfiatalodjanak a paradicsomban. Az elsőre paradicsominak tűnő állapotok megváltoznak, minden nappal egyre sötétebbé és összetettebbé válik az utazókról eddig alkotott tökéletes kép, ami kiterjed a szálloda vidám dolgozóira és az idilli helyszínre egyaránt.”

A mackó (The Bear)

„Egy fiatal szakács a fine diving elit világából visszatér Chicagóba, hogy családja szendvicsboltjában dolgozzon.”

Gyilkos a házban (Only Murders in the Building)

„Három idegen, akik megszállottan rajonganak a bűnügyekért és a krimikért, most ők maguk keverednek egybe, ami igazi bűnök és hazugságok szövevényéből áll.”

Kövess Minket!



Gamer szótár