Argylle, a szuperkém: Kémjátszma szemfényvesztéssel és egy cicával

Argylle, a szuperkém: Kémjátszma szemfényvesztéssel és egy cicával

Az év első nagy blockbustere február 1-jén landol a mozikban, ahol akár IMAX-ben is megnézheted az őrült kémkalandot.

Matthew Vaughn rendezésében készült el a szuperkémek szuperkémjének, a modern James Bondnak első kalandja, az Argylle: A szuperkém. A plakátról Henry Cavill mosolyog kezében Alfie-val, a cicával, de tényleg el kell hinni, hogy ez az ő kettőjüknek a története?

Ezeket olvastad már?

Nem az, aminek látszik

Tegyük fel, hogy te is olvastad az Argylle című könyvet, amelyet a titokzatos Elly Conway írt. Ebben az esetben azonnal rájöhetsz, hogy a filmnek és a könyvnek az égvilágon semmi köze egymáshoz, kivéve egyetlen jelenetet, de ezt inkább nem spoilerezem el ebben a bekezdésben. A film összességében egy olyan kémtörténetet mesél el, ami a végtelen túlzásoktól, a közepesen kényelmetlen jelentektől és a cicás cukiságoktól nem mentes. Ha tetszett a Kingsman-széria, akkor ismerősek lehetnek azok az elemek, amelyekből építkezik Vaughn legújabb alkotása.

Ez nem Cavill filmje

Lehet sokan nem örülnek majd neki, de hiába a világ egyik legsármosabb férfija szerepel a marketingesek által közzétett anyagok kiemelt helyén, a főszerepben valójában Bryce Dallas Howard és Sam Rockwell párosát láthatod. A köztük lévő szinergia határozza azt meg, hogy épp milyen hangulat uralkodik el a vásznon. Nevetsz, sírsz, felmérgeled önmagad? Mindegyikre van példa, így tényleg egy érzelmi hullámvasúton mehetsz keresztül, miközben lepörög a több, mint 2 órás játékidő.

Oké, nem a könyv adaptációja az Argylle: A szuperkém, de akkor valójában miről van szó? Egy olyan történetről, amely több kontinensen keresztül átível, hogy kellően változatos kihívások elé állítsa Conwayt és Aident. A sztárparádé garantálja, hogy mindenkinek azonnal felkeltse az érdeklődését már csak a plakát is, miközben ott van Alfie, aki aranyos macskuszként felel a könnyedebb pillanatokért. A forgatókönyv jól adagolja a csavarokat, viszont azt nem vetkőzheti le magáról Vaughn, hogy valamiért élvezi megrendezni azokat a jeleneteket (az a "tánc"...), ahol legszívesebben eltakartam volna a szemem.

Mindezektől függetlenül, vagy pont ezekkel együtt is élvezhető az Argylle, azonban nem szabad tőle azt várni, hogy felnőhet a Kingsman már-már zseniális első részéhez. Ez egy ízig-vérig akció-vígjáték, ami merőben más, mint a kifejezetten erőszakos jeleneteket felsorakoztató könyv, amit a thriller műfajába lehetne sorolni. Ha jót akarsz magadnak, akkor nézd meg az előzetest, majd döntsd el, hogy beülsz-e a moziba. Az IMAX-et azonban érdemes elkerülni, nem ad kifejezetten semmit extrát az élményhez!

Kövess Minket!



Gamer szótár