Robert Downey Jr az egyik filmjét jobban gyűlöli, mint a börtönt

Robert Downey Jr az egyik filmjét jobban gyűlöli, mint a börtönt

Nem kertelt, elmondta, hogy melyik akciófilm volt élete legrosszabb döntése.

A filmes puristák talán mást mondanak, de a bevételi adatok nem hazudnak: Robert Downey Jr. a 21. század egyik legmeghatározóbb akciósztárja. A Vasember maszkja mögül feltűnő Downey Jr. megváltoztatta a mozi arculatát azzal, hogy ő lett a Marvel Cinematic Universe egyik mozgatórugója, egy olyan franchise-ban, amely létrehozta a modern filmgyártás legnépszerűbb akciófilmjeit – mi sem mutatja ezt jobban, hogy mióta kiszállt a projektből, erőteljesen leszállóágban van az MCU.

Ezeket olvastad már?

Downey Jr. 2008-ban csatlakozott a franchise-hoz, és ez nagyon sokat segített a Marvelnek, hogy ilyen hatalmas bevételeket érjenek el a filmjeik, a közönség pedig egyre jobban megőrült a szuperhősökért. Ez nagyrészt a színész egójának köszönhető, amit tökéletesen át lehetett ültetni a Vasembert is életre hívó Tony Stark karakterébe. Hamarosan csatlakozott hozzá Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworth és Scarlett Johansson is a Bosszúállókban, de még ennek ellenére is sokak szerint Downey Jr. maradt a szuperhősfilm-sorozat központi figurája.

Downey Jr azonban már jóval a Vasember előtt is filmezett, sőt, talán kevesen tudják, de először az 1970-es években tűnt fel még gyerekként a kamerák előtt, majd a következő évtizedekben olyan nagy nevekkel dolgozhatott együtt, mint John Hughes, Oliver Stone, Richard Attenborough és Robert Altman. Akcióhősként azonban csak az ezredforduló környéként debütálhatott, amikor olyan filmekben kapott szerepet, mint az 1996-os Veszélyes övezet (Danger Zone) és az 1998-as Életre-halálra (U.S. Marshals).

A színész azonban csak sok évvel később kezdett el rajongani a műfajért, és ez azért történt, mert az Életre-halálra egy roppant ellenszenves projekt volt számára. Elmondása szerint jobban utálta ezt a szerepét, mint mikor a börtönben ült. Az Életre-halálra egy csapat rendőrbíró történetét meséli el, akiket egy erőszakos gyilkos lekapcsolásával bíznak meg, a forgatások során pedig Tommy Lee Jones-szal és Wesley Snipes-szel is együtt dolgozott.

Ben Falk The Fall and Rise of the Comeback Kid című könyvében a színész úgy nyilatkozott a filmről, hogy „valószínűleg ez minden idők legrosszabb akciófilmje”, majd hozzátette:

„Inkább ébrednék a börtönben egy tbc-teszt miatt, minthogy egy újabb napot töltsek az Életre-halálra forgatásán.

A filmet a legrosszabb akciófilmnek tartom: 'traumatikus éved volt és majdnem öngyilkos lettél – mit gondolsz, mi tenne téged igazán helyre? Mit szólnál ahhoz, ha tizenkét hétig Johnny Handgun-ként rohangálnál? Szerintem, ha beszélnél egy szellemidézővel, azt mondaná: 'Ebbe bele fogsz halni.'”

A 45 millió dolláros költségvetésből 102 millió dollárt termelő akciófilm végülis nem volt teljes pénz- és időpocsékolás, de az évekkel később induló Marvel Moziverzum kritikai és kereskedelmi sikerei mellett eléggé elhalványul.

Kövess Minket!



Gamer szótár