Beperelték az Amazont, mert átverték a Prime Video előfizetőket

Beperelték az Amazont, mert átverték a Prime Video előfizetőket

Bíróság előtt kell felelnie a tettéért az óriáscégnek, miután azzal vádolták meg, hogy félrevezette a Prime-előfizetőket.

A kaliforniai szövetségi bíróságon pénteken benyújtott csoportos kereset kapcsán szerződésszegéssel és az állami fogyasztóvédelmi törvények megsértésével vádolják az Amazont, miután a streamingplatformon újfent megváltoztatták az előfizetések feltételeit.

Egyelőre nem kívánta kommentálni az esetet a vállalat, amely 2023-ban már tett egy bejelentést, miszerint hamarosan bevezetik a platformon a hirdetéseket. Ez a múlt hónapban meg is történt, emiatt a felhasználóknak pedig havonta további 2,99 dollárt kell fizetniük, ha nem szeretnék végignézni a reklámokat is. Amikor azonban módosították a feltételeket, az éves előfizetésre szerződött felhasználók is érintettek voltak az ügyben. Éppen ezért állítják azt, hogy a módosítás megtévesztő.

„Az előfizetőknek most külön kell fizetniük azért, hogy megkapjanak valamit, amiért már fizettek.” - áll a panaszban.

Amellett, hogy a kereset szerint tisztességtelen, az Amazon jogellenesen hasznot húzott abból, hogy a Prime Video-t reklámmentesnek hirdette éveken át, mielőtt elindította volna a reklámokkal támogatott csomagot, ami a panasz szerint mind a fogyasztóknak, mind a tisztességes versenynek árt. A javasolt csoportos kereset legalább 5 millió dollárt és a további megtévesztő magatartástól eltiltó bírósági végzést kér azon felhasználók nevében, akik 2023. december 28. előtt fizettek elő a Prime-ra.

Ezeket olvastad már?

Tavaly a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is beperelte a technológiai óriáscéget, mert állítólag megtévesztette a fogyasztókat, hogy feliratkozzanak a Prime szolgáltatásra, majd akadályozta őket abban, hogy lemondják előfizetésüket. A kereset szerint manipulációval veszik rá a felhasználókat az automatikusan megújuló előfizetések megkötésére. 2020-ban is volt már egy bírósági ügye a tisztességtelen verseny és hamis reklámok miatt az Amazonnak, mivel a vállalat fenntartotta magának a jogot, hogy megszüntesse a fogyasztók hozzáférését a Prime Videón keresztül vásárolt tartalmakhoz. Egy szövetségi bíró 2022-ben elutasította a javasolt csoportos keresetet, az Amazon mellé állva azzal az érveléssel, hogy a felhasználási feltételek közlik a felhasználókkal, hogy az általuk megvásárolt filmek és tévéműsorok a szolgáltatói licenckorlátozások miatt elérhetetlenné válhatnak.

Kövess Minket!



Gamer szótár