Natalie Portman: A mai gyerekek már nem ismerik a filmsztárokat, de nem is baj

Natalie Portman: A mai gyerekek már nem ismerik a filmsztárokat, de nem is baj

Natalie Portman szerint egyszerre furcsa és felszabadító, hogy manapság a hollywoodi sztárok kevesebb fiatalt érdekelnek, mint a YouTuberek.

Mióta mozi a mozi, sztárok formálják a nézők érdeklődését a filmek iránt. Azonban az internet megjelenése óta folyamatosan változik az, hogy kiből lehet sztár. Régen még sztárgyárakról beszélhettünk, amelyek a saját érdekükben futtattak fel embereket. Ehhez képest manapság a szobájából egy telefonnal világhírnévre tehet szert bárki. De mit gondolnak erről például azok a klasszikus hírességek, akiknek a hollywoodi filmes sikerek hozták meg a népszerűséget? Nos, a Star Wars előzménytrilógiájának Padméja, azaz Natalie Portman szerint az internetes celebritások, YouTube-sztárok már-már átvették az ő helyüket, ezzel pedig a film mint médium is a háttérbe szorult.

A Vanity Fairnek adott interjújában – melyben elsősorban a May December című filmjéről kérdezték – Natalie Portman elég részletesen elmesélte, hogyan látja most Hollywood helyzetét a modern médiakörnyezetben. A változások kapcsán például azt a trendet tartja a legérdekesebbnek, hogy a fiatalok számára a filmes csillagok már nem számítanak akkora durranásnak, mint egy YouTube-sztár:

„A meglepő dolog szerintem az volt, hogy a film hanyatlani kezdett mint elsődleges szórakoztatási forma. Sokkal inkább niche érzete van most. Ha megkérdezel valakit a gyerekeim korosztályából a filmsztárokról, akkor a YouTube-sztárokhoz vagy hasonlókhoz képest alig ismernek valakit.”

Ezeket olvastad már?

Bár Natalie Portman véleménye valamelyest túlzónak hathat, illetve arra utalna, hogy Hollywood ezzel nagy válságba került, azért ez nem teljesen igaz szerinte sem. Főleg azért gondolja úgy a színésznő, hogy a médium fogyasztási szokásainak átalakulása nem feltétlenül rossz irány, mert így nem kell mindig a lehető legnépszerűbb franchise-ok szerepeiért hajtania. Hiszen az internet korában az egyedibb, művészibb alkotások is könnyebben megtalálják a közönségüket:

„Van valami felszabadító abban, hogy nem a te művészeti ágad a legnépszerűbb. Kipróbálhatsz olyasmiket, amik téged érdekelnek. Sokkal inkább a szenvedélyről szól, mintsem az eladhatóságról. Persze vigyázni kell, nehogy elitista legyen. Szerintem amikor ezek a művészeti formák népszerűtlenebbé válnak, meg kell kérdezned, hogy oké, kinek is csináljuk ezt? Ugyanakkor nagyszerű, hogy a kreativitás demokratikusabbá vált, a kapuőrök szerepe csökkent, és bárki csinálhat dolgokat, elképesztő tehetségek kerülnek elő. A hozzáférhetőség elképesztő. Ha egy kisvárosban éltél, akkor gyerekként nem biztos, hogy lehetőséged volt nagyszerű művészi filmeket nézned. Most az internettel bármihez hozzáférsz. Elég kemény belegondolni, hogy az eddigieknél több ember láthatja a furcsa művészfilmed, mert annyira kitűnő a hozzáférés. Szóval két oldala van ennek az éremnek.”

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN