Az Avatár: Az utolsó léghajlító széria alaposan megosztja a rajongókat

Az Avatár: Az utolsó léghajlító széria alaposan megosztja a rajongókat

A Netflix mindig szeret belenyúlni a darázsfészekbe, hiszen olyan korábbi alkotásokat néznek ki általában maguknak, amelyek sokak kedvence, azonban az általuk végrehajtott változtatások már nem mindig ilyen megnyerőek.

Az Avatár: Az utolsó léghajlítóval már a premier előtt is voltak gondok, hiszen például több karaktert is átírtak, csak hogy jobban megfeleljenek egy élőszereplős sorozat kritériumainak. Ez nem feltétlenül vált be korábban sem, és most sem igazán nyerte meg magának a nézőket. Egy dologban viszont minden kritikus egyetért, a 2010-es, széles körben elítélt filmadaptációtól még a streamingplatform szériája is jobban sikerült.

Az új sorozat, amely a Nickelodeon azonos című, a Gen Z közönség által kedvelt animációs sorozatán alapul, egy csapat gyerekről szól, akiknek az a küldetésük, hogy megmentsék a világot a Tűz Nemzetétől és annak népirtó vezetőjétől, Ozai uralkodótól. Az első évadból készített filmet, amelyet M. Night Shyamalan rendező és a Paramount Pictures készített 2010-ben, a kritikusok lehúzták, a rajongók kigúnyolták, és komoly ellenérzéseket váltott ki, amiért az ázsiai és indián ihletésű történetben fehér színészeket szerepeltettek.

Ezeket olvastad már?

A Netflix majd másfél évtizeddel később újfent hozzányúlt a témához, és most Albert Kimet bízták meg a széria felügyeletével. Első körben mindenki elégedetten vette tudomásul, hogy az animációs show alkotóit is bevonta a munkálatokba, majd ez átcsapott aggodalomba, miután Michael Dante DiMartino és Bryan Konietzko 2020-ban bejelentették, hogy kreatív nézeteltérések miatt kiszállnak a rebootból. Bár a kritikusok nagyrészt egyetértenek abban, hogy a Netflix sorozata nem ismételte meg a 2010-es film hibáit, sokak szerint így sem sikerült olyan jól, mint az eredeti alkotás.

Alin Sepinwell, a Rolling Stone munkatársa szerint a Netflix sorozata jobban tiszteli az eredeti alapanyagot, és jobb akciójelenetekkel és szereposztással rendelkezik, mint a 2010-es film. Belen Edwards, a Mashable munkatársa eközben így írt:

„Az új sorozat közel sem olyan rossz, mint a film, de nem is olyan látványos, mint az animációs sorozat. Mintha az elődök között félúton eltévedt volna. Vannak nagyszerű részei, és vannak nagyon gyengék is.”

A sorozatban egyesek képesek irányításuk alá vonni az elemeket, amit hajlításnak neveznek. Egyedül a főszereplő, Aang, az Avatár (Gordon Cormier) képes mind a négy elemet – a tüzet, a vizet, a levegőt és a földet – használni. A 2010-es film egyik legnagyobb kudarcai a lassú és kevéssé látványos harcjelenetek voltak, ez azonban a Netflix alkotásában sokkal jobban van ábrázolva. A Collider munkatársa, Therese Lacson viszont úgy fogalmazott, hogy a tűz- és a földhajlítás vizuálisan meggyőző, míg a másik kettő nem tűnik természetesnek a képernyőn. Sokan emiatt épp arra panaszkodtak, hogy a széria túlságosan is a VFX (CGI) technológiára támaszkodik, és ezáltal jó néhány jelenet inkább természetellenesnek tűnik.

A rajongók egyébként már a megjelenés előtt kritizálni kezdték az új Avatárt, miután Kiawentiio Tarbell, az egyik színész, elmondta, hogy az adaptációból eltávolították Sokka szexizmusát. Az eredeti sorozatban Aang társa, Sokka úgy véli, hogy a nők nem tudnak olyan jól harcolni, mint a férfiak. Azonban szép lassan megváltozik a nézete, miután egy női harcosokból álló csapat, a Kyoshi Warriors legyőzi őt. A rajongók úgy gondolták, hogy Sokka szexizmusának eltávolítása tönkretenné a karakter fejlődését. Ettől függetlenül több dícséret is érte Ian Ousley (Sokka) alakítását, és azt mondták, hogy a sorozat inkább csak tompította Sokka szexizmusát, mintsem eltüntette azt. Ezen túlmenően a streamingplatform az animációs széria első évadának 20 epizódját 8 részbe akarte besűsírteni, és ez azt eredményezi, hogy sokak szerint kapkodós a történetmesélés, valamint hiányoznak a főszereplők közötti kapcsolatot kiépítő történetszálak.


A 2010-es film előzetese

A másik nagy kritika, hogy a Netflix sötétebb hangvételre tett kísérlete nem mindig talált célba. Albert Kim januárban arról mesélt, hogy a sötétebb tónust azért erőltették, hogy a Trónok harca rajongóit is megszólítsák.

A The Hollywood Reporter munkatársa, Angie Han pedig azzal zárta a gondolatait, hogy a sorozat sokkal kevésbé tűnik érettnek, mint a gyerekeknek szóló rajzfilm valaha is volt, annak ellenére, hogy a hangvétele komorabb lett.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN