A Dűne 2 minden idők harmadik legjobbra értékelt filmje lett

A Dűne 2 minden idők harmadik legjobbra értékelt filmje lett

Csak egy animációs, és egy gengszterfilm előzi meg az 1965-ös regényből készült adaptáció második felvonását.

Denis Villenueve nagy fába vágta a fejszéjét, mikor elvállalta a Dűne mozifilm rendezését, de a 2021-es alkotás végül sok dícséretet kapott, és még a kasszáknál is aratott, 165 milliós büdzsét követően 434 millió dollárt hozott a konyhára. Nem is kellett sokat várni rá, hogy zöld utat kapjon a folytatás, ami úgy tűnik újfent le tudta nyűgözni a kritikusokat és a rajongókat is. A Dűne: A második rész (Dune: Part Two) a Rotten Tomatoes harmadik legmagasabb pontszámával új rekordot állítot fel a franchise és a rendező számára.

Ezeket olvastad már?

A film jelenleg 97%-on áll, és mindezt 147 vélemény után érte el. Egyrészt magasan meghaladja az előző epizód értékeléseit, hiszen arra a sajtó munkatársai 83%-ot adtak rá, míg nézők 90%-ra taksálták. Azt már csak az érdekesség kedvéért jegyezzük meg, hogy az eredeti Dűne-adaptáció, amelyet David Lynch rendező 1984-ben mutatott be, 37%-ot ért csak el. A top 5-ös listában az alábbi filmek szerepelnek:

  1. Toy Story – Játékháború 2. (Toy Story 2 – 1999): 100%
  2. Paddington 2 (2017): 99%
  3. Dűne: A második rész (Dune: Part Two –2024): 97%
  4. A keresztapa 2 (The Godfather 2 – 1974): 96%
  5. A Gyűrűk Ura - A két torony (The Lord of the Rings: The Two Towers – 2002) & Star Wars: A Birodalom visszavág (The Empire Strikes Back – 1980): 95%

Ráadásul olyan nagy nevek is csupa jót mondtak erről a filmről, mint Christopher Nolan – aki a tavalyi Oppenheimerrel már jó néhány díjat bezsebelt. Ő volt az, aki egyenesen a Star Wars: A Birodalom visszavághoz (Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back) hasonlította Villeneuve művét.

„Ami igazán lenyűgözött, hogy elképesztő módon elmerülhetünk a világba. Úgy fogalmaznék, hogyha a Dűne 1 volt az eredeti Star Wars, akkor ez számomra A Birodalom visszavág, ami egyértelműen a kedvencem a Star Wars-filmek közül. Egyszerűen csak azt gondolom, hogy ez egy hihetetlenül izgalmas kiterjesztése mindannak, amit az első filmben bemutatott Villeneuve.”

A bonyolult kivitelezésre reflektálva az Oppenheimer-rendezője csodálatát is kifejezte Denis Villeneuve kapcsán, mert lenyűgözte, hogy új és eddig nem látott képi világgal bővítette a történetet, és olyan elemeket is bemutatott, amelyek eredetileg nem szerepeltek Frank Herbert 1965-ös eredeti regényében.

Villeneuve korábban már ismertette a Dűne 2 történetét, miszerint a Frank Herbert regényében leírt eseményekhez képest sötétebb és tragikusabb lesz a befejezés, miközben utalást is tett egy esetleges harmadik részre. A fogadtatás alapján valószínűleg biztosan megkapjuk majd néhány éven belül a Part 3-at is. Nálunk a második részt február 29-étől vetítik a mozik.

Kövess Minket!



Gamer szótár