Petíció útján követelik vissza Csernák János szinkronhangját

Petíció útján követelik vissza Csernák János szinkronhangját

Elképesztő mélyrepülésben van a magyar szinkron, és az ilyen döntések csak mégjobban rátesznek egy lapáttal.

A magyar szinkron sokaknak tetszik, de jócskán akadnak olyanok is, akik egyáltalán nem szeretik, vagy inkább eredeti nyelven nézik meg az általuk szimpatikusnak vélt alkotásokat. Azt viszont mindenképp érdemes megjegyezni, hogy mindezek ellenére a magyar szinkron világhírű, hiszen az elmúlt évtizedekben kiváló színészeink szólaltathatták meg a legnagyobb Hollywoodi sztárokat is, és sok esetben elképesztően jól meg tudták fűszerezni ezeket a produkciókat a hangjátékukkal. Az viszont tény, hogy az utóbbi időben, nagyon felhígult ez a szakma. Ez egyrészt azért történhetett meg, mert irdatlan mennyiségű filmet és sorozatot készítenek világszerte, másrészt, mert itthon nem is igazán vannak megfizetve a legnagyobb színészek a munkájukért, ezért sok esetben a szinkronstúdiók inkább az olcsóbb megoldást választják.

Ezeket olvastad már?

Nem is olyan rég Csernák János adott hangot ennek, ugyanis Facebook oldalán beszámolt egy történetről, miszerint nem csak, hogy nevetséges összeget kínáltak neki, hanem még le is váltották:


„Tájékoztatlak Benneteket, hogy Liam Neeson legnagyobb sajnálatomra, a következő filmjében nem az én hangomon szólal meg. Hogy melyik új filmjéről beszélünk Neesonnak azt nem tudom, mert a "Laborfilm" gyártásvezetője ezt az információt nem tartotta fontosnak közölni velem.

Alább olvasható, a stúdiónak írt levelem:
Kedves X. Y.
Rosszul gondolja, hogy ha nem engem választanak, /ill. leváltanak/, akkor azt Önnek nem kell jeleznie.
Azért azt tisztázzuk, hogy egy A ligás világsztár filmjének szinkronjáért /közel 100 tekercsről beszélünk, /, számomra egy vásárlás, adott esetben 2 tank benzin összegét, 40 valahány ezer Ft-ot felajánlani, amiből még lejön az adó, és a benzinköltség, /mindenki tudja, hogy vidéken lakom/ úgy GYALÁZAT ahogy van, egyenesen SÉRTÉS.
Az meg, hogy én rákértem ugyanennyit és nem adták meg, piti szemétség.
Az meg aztán, hogy EMIATT MÉG LE IS VÁLTANAK Neeson-ról, az a kategória, amiről nyugodtan azt mondhatom, hogy a k. a.-kat!
Hát mi folyik itt?!
Ez a rablás, szarrágás már tűrhetetlen, ami a szinkronnal kapcsolatban folyik. Névtelen, arctalan senkik döntenek évtizedek munkáját, a Nézők igényeit, szimpátiáját leszarva! Pár ezer Ft.os megtakarítás miatt?
Csak, mert ők döntési helyzetben vannak?
"Emelt gázsi igény"-nek /ezek a gyártásvezető szavai/ csúfolt 40 ezer inflációs magyar Ft miatt?!
Ez után pedig a Film elindul végeérhetetlen, évtizedekig tartó útjára a tévécsatornák útvesztőiben, hasznot termelve, mi pedig érjük be annyival amennyit odalöktek nekünk?
Post criptum: Azért gratulálok annak a kollégának aki helyettem elvállalta ennyiért.” – áll a bejegyzésben.

Ez azonban még csak a jéghegy csúcsa, hiszen a 71 esztendős színész neve szinte egybeforrt az évtizedek alatt Liam Neesonnel, és a szóban forgó gázsi 40 ezer forint lett volna, amelyet első körben nem fogadott el, és jelezte, hogy a dupláját szeretné megkapni, amire a stúdió nemet mondott. Ezt követően pedig inkább másnak ajánlották fel a munkát. Azóta pedig kiderült, hogy egy újabb sztárnak a filmjében sem őt hallhatjuk majd. A legújabb Richard Gere-film szinkronizálását is egy másik kollégája kapta meg.

Most egy petíció is indult, hogy Csernák János visszakaphassa a szerepeit és ne fordulhasson elő, hogy az ilyen ikonikus szereposztásokat csak úgy felrúgják a jövőben.

Kövess Minket!



Gamer szótár