Letarolta az Oscar-gálát az Oppenheimer

Letarolta az Oscar-gálát az Oppenheimer

Amit eddig csak találgatni lehetett, az mostanra valósággá vált.

A 2024-es Oscar-díjátadóra sokan már hetekkel ezelőtt úgy gondoltak, hogy egyetlen film játszótere lesz. Egyes helyeken már fogadni is lehetett arra, hogy vajon melyik alkotás, rendező vagy éppen színész nyeri meg a szobrocskát. Az esemény előtt nem az volt igazából a kérdés, hogy vajon kinek az alkotását választják meg a legjobbnak, hanem hogy hány kategóriában utasítja maga mögé a riválisokat. Végül igaza lett a szakértőknek és valóban az Oppenheimer lett 2023 legjobbja, de ezen az estén majdnem minden Christopher Nolan remekművéről szólt. Olyan produkciókat győzött le, mint az American Fiction, Egy zuhanás anatómiája, Barbie, Téli szünet, Megfojtott virágok, Maestro, Szegény párák, Érdekvédelmi terület. Nem mindenki volt elégedett egyébként ezekkel a döntésekkel.

Ezeket olvastad már?

Nem volt tehát nagy meglepetés, hogy Robert Oppenheimer életrajzi filmje lett az este fődíjasa, miután hét Oscar-díjat – köztük a legjobb filmnek járó díjat – is bezsebelt. A korszakos blockbuster már eleve 13 jelöléssel várhatta a március 10-i rendezvényt, melyből végül hét esetben nem is talált legyőzőre. A stábból Christopher Nolan a legjobb rendező, Cillian Murphy a legjobb férfi színész, Robert Downey Jr. a legjobb férfi mellékszereplőnek mondhatja magát, de elismerték a vágást, az operatőri munkát és a filmzenét is.

„Mindenki, aki filmet készít, tudja, hogy erről a pillanatról álmodik. De annyira valószínűtlennek tűnt, hogy ez valóban megtörténik. És most itt állok, közben pedig minden kiment a fejemből.” – mondta Emma Thomas producer, amikor átvette az est utolsó trófeát.

Sokan kételkedtek ebben a projektben, hiszen nem elég, hogy egy életrajzi drámáról van szó, a film játékideje három óra, amit nem egyszerű végigülni egy moziban sem. Ráadásul a fekete-fehérben forgatott hosszú jelenetek és a nukleáris fizikáról szóló párbeszédekkel teli forgatókönyv szintén nem annyira nézőbarát, ennek ellenére több, mint 950 millió dollárt hozott a konyhára.

Egyedül a Szegény párák (Poor Things ) tudta valamelyes tartani a lépést az Oppenheimerrel, hiszen az Emma Stone fémjelezte művet négy szobrocskával jutalmazták, miközben Emma Stone is bebiztosította ezzel a második győzelmét a legjobb színésznők kategóriájában.

Borítókép forrása: cbr.com

Kövess Minket!



Gamer szótár


Közvetítések