5+1 magyar film, melyet egyszer mindenképp látnod kell

5+1 magyar film, melyet egyszer mindenképp látnod kell

Az utóbbi évtizedből csak egyetlen produkció került be a válogatásunkba, amely sok mindent elárul a hazai filmgyártásról.

Alighanem nagyon kevesen tudják, és nem is feltétlenül lehet sok helyen találkozni vele, de a legelső magyar film Zsitkovszky Béla alkotása, melyet 1901-ben mutattak be. A táncz egy fekete-fehér magyar némafilm, amely az Uránia Tudományos Színház egyik előadásának mozgóképes illusztrációjaként született.

Az elmúlt 120 esztendő alatt pedig megszámlálhatatlanul sok hazai produkció született, amelyek közül néhány még a nemzetközi porondon is képes volt sikereket elérni. A magyar filmek körüli felhajtás az utóbbi időben igencsak hullámzó tendenciát mutat, míg sokan lelkesen támogatják és követik is az itthoni mozgóképgyártás folyamatát, addig mások visszasírják a régi szép időket. Mindenesetre most, hogy ismét március 15-én írunk és a mozikban feltűnik a vásznon a Most vagy Soha!, úgy gondoltuk érdemes egy kicsit utánanézni, hogy mely műveket imádják itthon a legjobban és melyeket tartják a filmművészet legkiemelkedőbb darabjainak.

Ezeket olvastad már?

5. Moszkva tér

Valószínűleg sokak listáján ott tanyázhat a Moszkva tér, a rendszerváltás utáni filmipar egyik legmeghatározóbb darabja, amely a 90-es évek budapesti hangulatának egyedi bemutatásával méltán válhatott igazi kultikus alkotássá.

A film cselekménye a rendszerváltás idején, 1989-ben kezdődik, amikor is főszereplő, Petya, betölti 18. születésnapját. Azonban hiába zajlanak történelmi események, az éppen érettségiző fiatalokat a politika egy cseppet sem érdekli, sokkal fontosabb számukra, hogy megnyílik előttük a nagybetűs élet…

4. Az üvegtigris

Az Üvegtigris nem az aprólékosan kidolgozott történetre, hanem egy erőteljes hangulatra, markáns életérzésre épül. A kelet-európai viszonyokat túlélni igyekvő, jég hátán is megélő ügyeskedő figurájának a térség filmgyártásában komoly hagyományai vannak. A kilencvenes évek második felében Emir Kusturica balkáni vígjátékai komoly nemzetközi sikert arattak és felénk is hatalmas népszerűségnek örvendtek. Az Üvegtigris ezen a nyomvonalon haladva a kelet-európai kisember sajátos boldogságkeresését keserédes mázzal önti le.

3. Saul fia

A Nemes Jeles László rendezésében, valamint Röhrig Géza főszereplésével 2015-ben bemutatott film meghatározó momentuma volt a magyar filmiparnak. Az alkotás elnyerte a cannes-i filmfesztivál nagydíját, majd a Golden Globe-on első magyar alkotásként a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe díjat is bezsebelte, ráadásként pedig az Oscar-gálán elhozta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.

Szakítva a holokauszt-témájú filmek “megszokott” stílusával, a Saul Fia nem szép képekkel és megható szálakkal mutatja be a cselekményt, hanem pont hogy a koncentrációs táborok poklának valóságát hozza el a nézőhöz.

A krematórium mellett kényszermunkán dolgoztatott főszereplő saját fiát véli felismerni az egyik halott gyermekben, ezért eldönti, hogy megmenti a gyermek testét a hamvasztástól és egy rabbi segítségével a hagyományokhoz híven temeti el.

2. Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten

Jancsó Miklós anarchistán csapongó, nagyszerű kortárs börleszkje ráadásul még a popkultúrába is alaposan beleszólt, hisz közismert ikont csinált a főszerepekben tévelygő Kapa–Pepe párosból. A két figura kicsit részegnek tűnik, kicsit debilnek, kicsit az agyvérzés szélén áll, kicsit fingszagú, de mindenestől a miénk. A rendszerváltás utáni évek pitiánerségén Jancsó már csak röhögni tudott, és ma látszik csak világosan, mennyire igaza volt. A film végén pedig Lovasi András szép számára, szívszorító módon elköszön a nézőktől, a filmtől, s egyúttal az élettől is. A könny is kicsordul, ahogy eltűnik a ködben: a tökéletes művészi búcsút látjuk épp…

1. Az ötödik pecsét

A cím a bibliai hétpecsétes titkokat tartalmazó könyv ötödik pecsétjére utal, mely így szól: „És mikor felnyitotta az ötödik pecsétet, látám az oltár alatt azoknak lelkeit, akik megölettek az Istennek beszédéért és a bizonyságtételért, amelyet kaptak”.

Az 1976-ban bemutatott filmdráma Sánta Ferenc azonos című regényének filmadaptációja, amelyet Fábri Zoltán vitt vászonra. A film főszereplőinek egy kocsmai vita után életre-halálra kell döntést hozniuk azokról az erkölcsi kérdésekről, amelyekről néhány órával korábban még néhány pohár bor mellett beszélgettek.

+1 Macskafogó

Ugyan nem élőszereplős alkotás, de akkor sem maradhat ki a felsorolásból. A Ternovszky Béla rendezésében 1986-ban bemutatott Macskafogó egy animációs bűnügyi vígjáték, amely Magyarországon túl külföldön is nagy sikert aratott.

Az X bolygón a vérszomjas macskák semmibe veszik a jogot, és az egértársadalom felszámolásán dolgoznak. Azonban megcsillan egy reménysugár, hiszen az egerek főtudósa feltalálja a megoldást. A titkosszolgálat azonnal aktiválja legjobb ügynökét, Grabowskyt, hogy még időben célba jusson a tervrajz…

Kövess Minket!



Gamer szótár