Ilyet lett volna a Gyűrűk ura trilógia, ha az '50-es években jelenik meg

Ilyet lett volna a Gyűrűk ura trilógia, ha az '50-es években jelenik meg

Lassan nehéz szavakat találni az AI tevékenyéségére.

Az animációs filmek és Peter Jackson-trilógiája előtt, az 1950-es években egy másik Gyűrűk Ura-film is fejlesztés alatt állt, de végül nem készült el, ami nem is csoda.

A Hobbit és A Gyűrűk Ura összes angol nyelvű filmváltozata J.R.R. Tolkien 1973-ban bekövetkezett halála után jelent meg, így sajnos soha nem fogjuk megtudni, mit gondolhatott róluk. De a dolgok majdnem egészen másképp alakultak. Az 1950-es évek végén az író és kiadói komolyan fontolóra vették egy animációs film tervét, amelyhez még a forgatókönyvét is összerakták, mielőtt a kukában landolt volna az egész koncepció. 1957-ben egy amerikai filmügynök, Forrest J. Ackerman megkereste Tolkient A Gyűrűk Ura animációs filmadaptációjával kapcsolatban. A szerző már a kezdetekben is nagyon pozitívan állt az ötlethez, majd nem sokkal később mutattak neki néhány rajzot és színes fényképet, illetve a cselekményt is megosztották vele.

Ezeket olvastad már?

Erre az volt a válasza, hogy szerinte a történet válogatás útján történő lerövidítése működne, de a jelenlegi szinopszis ehelyett szimplán összetömöríti az eseményeket, ami túlzsúfoltsághoz és zűrzavarhoz vezet. Tolkien ezzel azt akarta mondani, hogy szerinte, ha kivágnák a könyvek kevésbé fontos részeit, működhetne, de az, hogy az egészet olyan formátumba és hosszúságba próbálják beleszuszakolni, amelybe nem fér bele, mint az akkori forgatókönyv, az rossz ötlet. Az is aggasztotta, hogy ezáltal a történet inkább tündérmesévé válik, nem pedig az általa megírt epikus mítosszá. Bár meglehetősen erős elképzelései voltak azzal kapcsolatban, hogy a történeteit hogyan kell vagy éppen nem kell a filmvászonra adaptálni, hajlandó volt kompromisszumot kötni megfelelő anyagi kompenzációért cserébe. Tolkien azonban meghúzta a határt a Disney-nél. Az animációs stúdiót nagyon nem kedvelte.

Vajon milyen véleménye lenne a professzornak Peter Jackson munkásságáról? Ez sajnos már sosem derül ki, mint ahogyan azt sem, hogy az AI által generált képek és történetek milyen hatást gyakoroltak volna rá. A Gyűrűk Ura ebből a szempontból közkedvelt alkotás, hiszen megannyi történetnek és fantáziának szolgál kiindulópontjaként. Alighanem többen elképzelték már, milyen lett volna, ha még Tolkien életében sikerül elkészíteni legalább egy filmet. Valószínűleg éppen ezért bízták meg a mesterséges intelligenciát azzal, hogy megalkossa az 1950-es filmvászonra szánt Gyűrűk Ura filmet, méghozzá Super Panavision 70-es stílusban – amely a Panavision 70 mm-es gömboptikával 1959 és 1983 között készült filmek marketing márkaneve.

Talán meglepő lehet, hogy egyes karakterek esetében eléggé nagy a hasonlóság a 2000-es évek elején készült művekkel. Aragorn esetében az AI által létrehozott személy majdnem megegyezik például Viggo Mortensennel, míg Eowyn esetében óriási a különbség, de persze alapvetően nem is ez volt a cél, hogy lemásolják a két évtizeddel ezelőtti művet. 

A Gyűrű Szövetséges viszont itt egy kicsit népesebb volt, mint a történetben...
A galériáért kattints a képre!

Galéria

Kövess Minket!



Gamer szótár