Így festenek a régi és az új Dűne film karakterei egymás mellett

Így festenek a régi és az új Dűne film karakterei egymás mellett

Nem is nagyon tér el mindegyik karakter az elődjétől.

Frank Herbert sci-fi eposza, a Dűne eddig két filmes adaptációt kapott, jobban mondva és számszerűsítve hármat, de igazából csak két rendező nyúlt hozzá ehhez a fantasztikus világhoz. Először a Dűne 1984-ben debütált a nagyvásznon, majd utána több, mint három évtizedet kellett várni, hogy ismét elmesélje valaki a történetet 2021-ben. Az előbbit David Lynchnek köszönhetjük, aki igazából a kisebb költségvetésű horrorfilmjeiről volt híres mindig is, és a hírek szerint az eredeti változata több mint 14 órás volt, ezért rengeteg vágást igényelt, így a nézők elé tárt művének rengeteg magyarázatra volt szüksége ahhoz, hogy meg lehessen érteni teljesen. Bár a H.R. Giger által ihletett esztétika és a forrásanyaggal szembeni bizonyos kreatív szabadság megosztóvá tették a filmet, Lynch alkotása mégis kultikus rajongótábort alakított ki.

Ezeket olvastad már?

2021-ben Denis Villeneuve rendező úgy döntött, hogy megnézi, sikerül-e méltó módon vászonra vinnie a megfilmesíthetetlennek ítélt regényt, ami végül kritikai és pénzügyi sikert eredményezett. Lynch-csel ellentétben Villeneuve nem próbálta az egész könyvet egyetlen filmbe belesűríteni, hanem két részre osztott, ami a saját, egyedi vizuális stílusával és a Herbert művéhez hűségesebb narratív döntésekkel kombinálva figyelemre méltó különbségeket eredményezett a Dűne két változata között. Bár a rajongók saját maguk fogják eldönteni, hogy melyik adaptáció a jobb, lenyűgöző látni, hogy két mesteri filmkészítő hogyan közelítette meg a hatalmas forrásanyagot.

Kezdjük azzal például, hogy Harkonnen báró (Kenneth McMillan) egy igazán undorító ember volt az 1984-es produkcióban, akinek az arca tele van kelésekkel, és hajlamos állatokat és embereket kínozni. Egy jelenet során egy fiatalembert is megerőszakolt, ábrázolva, hogy mennyire semmibe vesz másokat. McMillan játéka egy kemény gonosztevőt sejtet, akinek a külseje pontosan megmutatja, mennyire romlott a belseje. A Dűne 2021 révén Villeneuve azonban egészen más utat választott. A Báró még mindig gonosztevő, de ahelyett, hogy gyilkos pszichopata lenne, inkább intelligensen manipulatív. A szexuális étvágyára utaló utalásokat eltávolították, és inkább egy hátborzongató aspektust kölcsönöztek a figurának. Ezzel szemben nem is kap túl sok időt a képernyőn, de segít megalapozni a Harkonnen-ház részvételét a császár Atreides-ház eltiprására irányuló tervében.

Aztán elég csak a Dűne homokférgeire gondolni, melyek a sci-fi műfaj legikonikusabb teremtményei közé tartoznak, és az 1984-es feldolgozásban kiemelkedő szerepet kapnak. Nemcsak rendszeresen láthatjuk őket, de létfontosságúak is, hogy Paul Atreides visszaszerezze Arrakeent a Harkonnen-háztól. Lynch adaptációjában a dűnei homokférgek szája úgy néz ki, mint egy virágszirom, és tele van éles fogakkal. 1984-ben a Dűne homokférgeit megalkotó VFX lenyűgöző teljesítmény volt, amelyhez különböző modelleket, körülbelül 10 méter magas kék vásznakat és miniatűr díszleteket is felhasználtak. Ezzel szemben a homokférgek ritkán jelennek meg a Dűne 2021-ben, viszont annál nagyobb szerep jut nekik a 2024-es felvonásban. Valószínűleg Villeneuve titokzatos fenyegetésként akarta őket megőrizni a folytatásra. A nagy pillanatban, amikor végül megpillantunk egyet az első részben, a szája egyszerűen csak egy hatalmas alagútra emlékeztet több százezer éles foggal. Lynch filmjével ellentétben a közönségnek a második részre kell várnia – ha még nem látta valaki persze –, hogy megtudja, Paul (Timothée Chalamet) megtanul-e lovagolni egy példányon.

Egy másik karaktert is új megvilágításba helyezett Villeneuve. A Dűne 1984-ben ugyanis Lady Jessica csak néhányszor tűnik fel, amelyek többsége Paulról szól a sivatagban. A legfontosabb jelenete, amikor a Bene Gesserit új tisztelendő anyja lesz, és ennek következtében koraszülöttet hoz világra a lányának. A Dűne 1984-ben egy sokkal passzívabb Jessicát láthattunk tehát, annak ellenére, hogy szerves része volt Paul küldetésének és kiképzésének. Ez furcsa, hiszen Lady Jessica sokkal nagyobb szerepet kapott a könyvben, mint amit Lynch a képernyőre vitt. A Dűne 2021-ben Lady Jessica (Rebecca Ferguson) a cselekmény lényeges részévé és Paul erős mentorává válik mind az apja halála előtt, mind pedig utána. Herbert erős női karaktereket írt, de ezt az erőt nem mindig a tetteik közvetítették, különösen mivel a világában a hatalmi struktúra a férfiaknak kedvezett. Villeneuve Lady Jessica-ja sokkal több lesz, mint Leto ágyasa. Jessicán keresztül tanul meg Paul szinte mindent, ami szükséges ahhoz, hogy teljesítse küldetését, és megmentse a családját és a népét.

Ha pedig már a karakterek közötti különbségekről is beszámoltunk nektek, megmutatjuk, hogy kik játszották és milyen külsőt kaptak az 1984-es feldolgozásban, melléjük rakva a modernkori filmek főszereplőit.


A galériáért kattints a képre!
Dr. Liet Kynes szerepében: Max von Sydow (Dűne 1984)

Galéria

Kövess Minket!



Gamer szótár