Meg lehet élni előzetesek nézéséből? – Több ezer magyar hitte ezt, kár volt

Meg lehet élni előzetesek nézéséből? – Több ezer magyar hitte ezt, kár volt

A magyarországi piramisjáték tavaly márciusban, egy évnyi üzemelés és milliárdos kár okozása után dőlt be.

Több ezer embert csapott be egy társaság, áldozataiknak másfél milliárd forintos kárt okoztak – derült ki az RTL Híradóból. A piramisjátékot egy magyar banda szervezte, és annak ellenére, hogy az ehhez hasonló átverések már évtizedek óta kísértik a társadalmat, úgy tűnik, még mindig vannak, akiket csőbe lehet húzni velük. A recept pedig nyilvánvaló volt: a csalók munkatársakat kerestek, akiknek filmelőzetesek megtekintése volt a dolguk, és ahhoz, hogy „megkapják az állást”, fizetnie kellett az áldozatoknak.

Ez a magyarországi piramisjáték tavaly márciusban, egy évnyi üzemelés után dőlt be. A rendőrség akkor nagyobb kárt okozó csalás bűntett elkövetésének gyanújával indított nyomozást, melynek részeként most elfogtak tizenegy gyanúsítottat, valamint lefoglaltak 10 millió forint értékben járműveket, elektronikai eszközöket. Mint az RTL Híradóból kiderült, a felelősök azt ígérték az áldozataiknak, hogy 5 dollárt, vagyis kb. 1 850 forintot fizetnek minden egyes megnézett filmelőzetesért. Az „álommelóért” azonban 50 ezer és 2,5 millió forint közötti beugrót kellett fizetni.

Értelemszerűen ebből aztán jól megszedték magukat az elkövetők. Állítólag 4 ezer embert sikerült átverni ezzel a csalással, így a magyar banda összesen másfél milliárd forintnyi beugró díjat harácsolt össze. Ezt követően felszívódtak, az áldozatok már nem tudták felvenni velük a kapcsolatot, nem tudták az ígéretek szerint akár naponta is kivehető jussukat megszerezni. Annak ellenére, hogy most a rendőrség előrelépett az ügyben, valószínű, hogy mindenki kárát nem sikerül megtéríteni majd. Ezért is javasolnánk, hogy járjatok nyitott szemmel, és ha valaki nagy haszonnal járó befektetéseket kínál, vagy túl jól csengő állást, akkor járjatok utána vagy még inkább élből utasítsátok azt vissza.

Remek példa – ha az átverések felismerését akarjátok gyakorolni – az, amiről a PC Gurunál dolgozó kollégáink hadováltak tegnap április elseje ürügyén.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN