Hogyan őrizd meg shar pei kutyád egészségét?

Hogyan őrizd meg shar pei kutyád egészségét?

A shar pei kutyák még az állatbarátok körében is igen megosztóak: valaki szerint egy ilyen eb végtelenül cuki a ráncos pofijával, míg mások úgy vélekednek róla, mint egy újabb “divatkutyáról,” ami csak arra jó, hogy a gazdija menőzzön vele.

Cikkünkben természetesen nem célunk igazságot tenni, ugyanakkor írásunk azon shar pei tulajdonosoknak szól, akik felelősségteljes kutyatartó révén mindent meg akarnak tenni annak érdekében, hogy kedvencük egészséges és boldog életet éljen. Ehhez adunk pár tippet.

A megfelelő etetés fontosabb, mint hinnéd!

Egy megfelelő étrend már félegészség, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül kedvenced bendőjébe. Elöljáróban annyit, hogy a Kutyakajas.hu Webáruház Brit tápjaiból bátran válogathatsz, de nézzük meg egy kicsit részletesebben, hogy mit érdemes szem előtt tartani a shar pei kutyák etetése kapcsán.

Esetükben a magas hús- és fehérjetartalmú eledel nem a legjobb választás, hiszen ez a fajta amúgy is hajlamos a különféle bőrbetegségekre, ez pedig fokozhatja a problémákat. Illetve sajnos az is gyakori, hogy allergiásak a csirkehúsra és a gabonára, így ebben az esetben csak ezektől mentes, hipoallergén táp jöhet szóba. 

Mindezeken felül az állat kora sem mindegy: kölyköknek junior eleség kell, felnőtteknek adult, idős kutyusoknak pedig senior címkével ellátott eledelre van szükségük. Mielőtt kérdeznéd, nem, ezek nemcsak a nevükben különböznek, hanem az összetételükben is igazodnak az eb életkorához. 

Még egy lényeges pont maradt, az adagolás: ezzel kapcsolatban fontos figyelembe venni kedvenced aktivitását. A shar peiek ugyanis lehetnek nagyon lusták, de igazán mozgékonyak is, ezt a személyiségük határozza meg. Értelemszerűen egy “kanapédísz” példánynak kevesebb élelemre van szüksége, mivel kevesebb kalóriát éget, mint aktív fajtársai. 

És ugye azt már ki sem kell emelnünk külön, hogy semmiképp se etesd a kutyusodat házi koszttal? 

Milyen betegségekre számíthatsz?

A shar pei kutyák sajnos fokozottan hajlamosak bizonyos betegségekre, pláne, ha egy olyan szaporítónál születtek, aki nem teszteli a szülőket az öröklődő betegségekre. Ha egy megbízható tenyésztőtől vásárolsz kiskutyát, akkor a kockázat ugyan némiképp alacsonyabb, de azért jó, ha tudod, hogy sajnos előfordulhat, hogy idővel valamelyik probléma jelentkezik majd:

  • Bőrgyulladás, bőrgomba: ráncos bőre miatt ezek gyakran előforduló betegségek, hiszen a redőkben a kórokozók könnyen szaporodnak. A megfelelő ápolás azonban segít a megelőzésben.
  • Könyök- és csípődiszplázia: a nagyobb testű ebek “népbetegsége,” súlyosabb esetben műtétre is szükség lehet.
  • Shar pei láz: egy erre a fajtára jellemző ízületi betegség, ami lázrohamokat okoz és sajnos könnyen halálos lehet.

Shar pei kölyök olcsón?

Bár vonzó ajánlat lehet egy cuki shar pei kölyök kedvező áron, mégis azt javasoljuk, hogy ne tedd! Hisz ebben az esetben valószínűleg egy szaporítóval van dolgod, így a vásárlással nemcsak az ő “üzletét” támogatod, hanem a kutyus egészsége felől sem lehetsz biztos.

Kövess Minket!Gamer szótár


Üzlet - A pénz nem állhat a sport útjába

A rendszeres sporttevékenységek végzése rengeteg kitartást igényel, ám legyünk őszinték: sok esetben nemcsak az akaratunkra, hanem a pénztárcánkra is szükség van ahhoz, hogy a számunkra legszimpatikusabb sportot űzhessük.