Tudnivalók az új szabványról, a kontrasztos élvédelemről

Tudnivalók az új szabványról, a kontrasztos élvédelemről

Ha kicsit jobban is körülnézünk azokon a helyeken, ahol gyakran megfordulunk a mindennapokban, akkor észrevehetjük, hogy a cégek nagy figyelmet fordítanak a biztonságunkra.

Amennyiben például egy sportlétesítménybe megyünk, és a nézőtérre lépcsőn át vezet az út, akkor nagy valószínűséggel a lépcsőfokokon a Csúszásgátlószalag.hu oldalán is kapható jelölőszalagok egyikét látjuk. Ennek pedig az az oka, hogy így sokkal inkább felkelti a figyelmünket, aminek köszönhetően óvatosabban fogunk áthaladni rajta, ezzel elkerülve a félrelépést vagy a megcsúszást. 

A biztonságunk érdekében egy új szabvány is bevezetésre került, aminek azt a nevet adták, hogy kontrasztos élvédelem. Mint ahogy a nevében is benne van, a láthatóságot, s ezáltal a balesetek elkerülését hivatott szolgálni. Miért volt szükség a bevezetésére és mit is tartalmaz pontosan? A mostani cikkünkben ezt a témát fogjuk tárgyalni.

Miért került bevezetésre az új szabvány?

A szabvány bevezetésének célja egyértelműen a biztonság növelése és az emberek testi épségének a védelme. A kontrasztos élvédők használatával megelőzhetőek a balesetveszélyes helyzetek, különösen olyan helyszíneken, területeken, ahol a láthatóságnak kiemelt szerepe van.

Gondolunk itt például a lépcsőkre, feljárókra, küszöbökre és egyéb olyan épületszerkezeti elemekre, amiket ha nem veszünk észre, akkor könnyen félreléphetünk vagy megcsúszhatunk rajtuk. A jobb láthatóság biztosítása főképp a rossz fényviszonyok között, illetve este fontos, amire a kontrasztos élvédelem hatékony megoldást tud nyújtani.

Hogyan tudunk megfelelni a szabványnak?

Mindenekelőtt alaposan meg kell ismerni a szabvány tartalmát, hogy az előírásokat, illetve követelményeket megfelelően tudják alkalmazni az érintettek. Érdemes felkeresni a Magyar Szabványügyi Testület honlapját, ahol a teljes leírás megtalálható, illetve az alkalmazás módszereiről is hasznos információk olvashatók.

Miután áttanulmányozásra került a jelentés tartalma, biztosítani kell, hogy a munkavállalók is megismerhessék azt. Erre a célra remek megoldást jelentenek a különböző képzések, belsős oktatások, melyek során szakértők ismertetik az előírásokat.

Mit kell még tudnunk a szabványról?

Azt, hogy pontosan mit is tartalmaz a szóban forgó szabvány, a CEN/TR 17621:2021 megnevezésű európai műszaki jelentés tartalmazza. Tehát az ebben szereplő útmutatásokat és gyakorlatokat kell követni annak érdekében, hogy maradéktalanul megfeleljünk az előírásoknak, és helyesen alkalmazzuk őket. Fontos tudni továbbá, hogy nemzeti szinten is a műszaki jelentés angol változata a mérvadó.

Bárhova is megyünk, rengeteg veszélyforrással találkozhatunk, amik miatt balesetveszélyes helyzetbe kerülhetünk. Gondolunk itt például a lépcsőkre vagy egyéb épületszerkezeti elemekre, amiken könnyedén megcsúszhatunk vagy félreléphetünk. 

Ennek elkerülése érdekében került bevezetésre a kontrasztos élvédelem, amit minden érintett cégnek alkalmaznia kell a vonatkozó szabvány szerint.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - Fedezzük fel a szagtalan főzést plazmaszűrő alkalmazásával!

A szagtalan főzés legtökéletesebb megoldása a páraelszívókban elhelyezett plazmaszűrő. Ezek a szűrők a levegőt tisztítják, javítják annak minőségét, sőt az allergén anyagokat, polleneket, penészt, poratkákat, vírusokat és baktériumokat eltávolítják, mindezt vegyi adalékanyagok nélkül.

Üzlet - Mire lesz szüksége a gondtalan medencézéshez?

Egy medence építése, kialakítása sokkal összetettebb dolog, mint azt elsőre gondolhatná. A medence üzemeltetése nem merül ki abban, hogy telepítik és feltöltik vízzel. Számos egyéb kiegészítő kellékre lesz még szükség ahhoz, hogy tényleg élvezni tudja a medencézés adta örömöket.