Miért őszibarack, ha jobbára nyáron terem? A régmúltban, mikor még nem nemesítették a növényeket, az őszibarack eredeti vad formájában augusztus végén, szeptember elején hozta gyümölcseit.
Manapság már a nyár korai hónapjaiban is találkozhatunk a piacokon ezzel a csodálatos édes és zamatos gyümölccsel. Nyers nassolni való, süti vagy egy jéghideg krémleves formájában is kiváló étel. Külön előnye, hogy sportolás előtt és után is fogyasztható, jótékony hatással van a szervezetre. Az éttermek és kifőzdék kínálatában is találkozhatunk őszibarack alapú ételekkel. Például a Jófalat ebédházhozszállító cég ebédrendelés esetén számos formában kínálja ezt a finom gyümölcsöt az arra vágyóknak.
Ízletes, az egészségre is jótékony hatással van
Számtalan érv szól az őszibarack mellett. Nézzük, melyek ezek!
- Magas rosttartalom:
Élettanilag az egyik legfontosabb tulajdonsága a magas rosttartalma. A rostok az emésztés fő támogatói. A vastagbélrák, a székrekedés, az elhízás és a cukorbetegség megelőzésében, továbbá a koleszterin szint egészséges megőrzésében is fontos funkciójuk van. Teltségérzetet keltenek, így az csillapítják az étvágyat, és ezért olyan lényegesek a súlycsökkentő diétákban.
- Természetes cukortartalom:
Egy könnyen emészthető gyümölcsről van szó, mely lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezért nagyobb mennyiségben is fogyasztható egyszerre. Kellemes, zamatos ízével frissítő, üdítő hatású, még a látványától is jókedvre derülünk.
- Vitaminos és ásványi anyagok:
Magas niacin-tartalmának köszönhetően, segít megőrizni az idegrendszer, az emésztőrendszer és a bőr egészségét. Savassága miatt étvágygerjesztő, és erősíti a szervezetet. Viszonylag sok C-vitamin van benne, mely az immunrendszert erősíti. Jellemzően a sárga húsú fajták B-vitaminban és biotinban gazdagok, ezért haj- és bőrszépítő tulajdonságuk egyértelmű. Antioxidáns színanyagaiknak köszönhetően rákellenes hatásúak.
Milyen fogyasztási módok lehetségesek?
A legzamatosabb frissen fogyasztva, ennek ellenére számos étel alapanyagául is szolgál az őszibarack. Alapvetően édes sütemények, piték, gyümölcstorták alapját képezi, de más gyümölcsökkel keverve salátaként is isteni.
Főzhetünk belőle lekvárokat, dzsemeket, készíthetünk befőttet, megőrizve így a kellemes ízt a téli időszakra is. Lekvárja palacsintába, kenyérre, pirítósra kenve vagy natúr joghurtba keverve szintén közkedvelt. Szörpöt, házi készítésű üdítőt is bátran készíthetünk belőle.
Kiváló köret vagy szósz húsok mellé is, de zöldségekkel variálva is bátran kipróbálhatjuk. Semleges ízvilágú alapanyagokkal kifejezetten harmonikusan társítható.
Az őszibarack mindig jó választás
Nemcsak mennyei és frissítő gyümölcs, hanem rendkívül sokoldalú és jótékony hatású is. Akár frissen fogyasztjuk, akár különböző ételek alapanyagaként használjuk, mindig gazdagítja az étrendünket. Könnyedén beilleszthető egy egészséges diétás étrendbe is, legyen az vegán vagy tej-, esetleg gluténmentes.