Tudjátok mitől lesznek királyabbak a filmek a Sony szerint? Az AI-tól!

Tudjátok mitől lesznek királyabbak a filmek a Sony szerint? Az AI-tól!

A Sony Pictures úgy döntött itt az idő egy magasabb szintre lépni, és ennek értelmében a generatív mesterséges intelligenciát hívja segítségül a költségek csökkentése érdekében.

Tony Vinciquerra vezérigazgató egy japán befektetői konferencián csütörtökön azt mondta, hogy a vállalat számára a jövőben roppant fontossá válik az AI, és ezért minden lehetséges eszközt megragadnak, hogy a lehető legjobb módon be tudják építeni a filmkészítési folyamatba, ezzel is elősegítve a gyártást.

„Meg fogjuk vizsgálni, hogyan használhatjuk ki az AI-t, hogy a mozik és a televízió számára hatékonyabb módon, elsősorban az AI-t felhasználva készítsünk filmeket.” – mondta Vinciquerra.

Fontos tudni, hogy már javában zajlanak Hollywood fő szakszervezete és a vezető stúdiók közötti tárgyalások egy új szerződésről, amely július 31-én jár le. A színészek és az írók sztrájkjához hasonlóan a mesterséges intelligencia használatára vonatkozó korlátok itt is kulcsfontosságú tárgyalási pontként merültek fel.

Ezeket olvastad már?

A tavalyi munkabeszüntetések óta az olyan fejlett AI-eszközök, mint az OpenAI Sora elnevezésű szoftver, aggodalmat keltettek a tengerentúlon, mivel többek szerint is alááshatják a stábtagok és a színészek munkáját. A szakszervezet az egyik legfőbb problémaként jellemzi ezt a technológiát a filmgyártásban. Vinciquerra pontosan erre tett megjegyzést, miszerint a stúdiók tovább szeretnék használni a technológiát, de a szakszervezetekkel kötött szerződések korlátozzák őket.

„A tavalyi sztrájkok után létrejött megállapodások, valamint az IATSE és a Teamster [tárgyalások] után létrejövő megállapodások nagyjából meghatározzák majd, hogy mit kezdünk az AI-val” – mondta.

Jeffrey Katzenberg, a DreamWorks alapítója tavaly azt jósolta például, hogy az AI akár 90 százalékkal is csökkentheti az animációs filmek költségeit. Régebben egy világszínvonalú animációs film elkészítése 500 művésznek öt évig tartott, és állítása szerint három év múlva ennek 10 százalékára sem lesz szükség.

Egy januárban kiadott, a szórakoztatóipar 300 vezetőjét meginterjúvoló tanulmány szerint a mesterséges intelligencia erősen korlátozza a munkahelyeket Hollywoodban, és nem sok enyhülés látszik ezen a fronton. A jelentés szerint a válaszadók háromnegyede jelezte, hogy az AI-eszközök elősegítik a munkahelyek megszűnését vagy összevonását a vállalatuknál. A szinkronszínészek, koncepcióművészek, valamint a vizuális effektekkel és más utómunkálatokkal foglalkozó dolgozók különösen veszélyeztetettnek bizonyultak.

Kathryn Brillhart operatőr, a Fallout, a Rebel Moon és a Black Adam vizuális produkciós felügyelője kihangsúlyozta, hogy az AI-eszközök racionalizálhatják a VFX-tevékenységet.

„Gyorsabban megtaníthatom magamnak a készségeket, mint korábban bármikor. Másképp tudok gondolkodni a munkafolyamatokról.”

Eközben a Sony Pictures túl van egy Madame Web bukáson, aminek köszönhetően egy új franchise terveit törölték el. Előtte pedig a 2022-es Morbius is hasonlóan gyengén szerepelt, és világszerte mindössze csak 170 millió dollárt tudott összekalapozni.

Kövess Minket!



Gamer szótár