5+1 film, melyeket betiltottak a megjelenésük után

5+1 film, melyeket betiltottak a megjelenésük után

Ezeket a filmeket nem volt egyszerű megnézni a maguk korában, de sok idő elteltével már bizony van lehetőség megtekinteni őket.

Bár manapság már nem fordul elő ilyen gyakran, volt egy időszak, amikor a filmeket sokkal hamarabb betiltották, és bizony felkerültek egy csúnya fekete listára, egy olyan (általában horror) filmekből álló gyűjteménybe, amelyeket túl károsnak ítéltek a megtekintéshez. Ezek gyakran szélsőségesen erőszakosak, szexuális tartalmúak vagy politikai témájúak voltak. Minden országnak van egy saját tiltólistája, és bár a legtöbb a későbbiekben mégis engedélyt kapott, akadnak olyanok, amelyek rögös utat jártak be, még akkor is, ha ezt a fajta művészi kifejezésmódot egyre inkább üdvözölték a filmművészetben a világ minden táján. Ezekből a „videós disznóságokból” gyakran klasszikusok születtek, amelyeket érdemes legalább egyszer megnézni, persze szigorúan csak 18 éves kor felett.

Ezeket olvastad már?

A betiltás hírhedté tesz egy filmet, és a veszélyt is magában hordozza, hogy a megtekintése megronthatja az ártatlan lelket. Általában az ilyen alkotások körüli pánik túlzónak bizonyul, ráadásul az internet és a kalózkodás térhódítása lehetővé teszi, hogy szinte játszi könnyedséggel szerezzék be az emberek ezeket a műveket. Modern szemmel nézve ezek a produkciók már lehet, hogy szelídnek tűnhetnek, de különböző – némelyik logikusabb, mint a másik – okokból történő betiltásuk miatt a történelem részei maradnak.

Mutatunk most nektek öt plusz egy olyan alkotást, amelyet ilyen-olyan indokkal végül mégsem tűztek műsorra egy-egy országban.

1 Evil Dead - Gonosz halott (1981)

A ma már az egyik legikonikusabb horrorfranchise, a The Evil Dead egy valódi rémség volt a maga korában, és azonnal kultikus státuszt szerzett magának.

A Sam Raimi által rendezett filmben Ash Williams (Bruce Campbell) és egy csapat barátja egy erdei faházba látogat el pihenni, ám az éjszaka káoszba torkollik, amikor egy titokzatos könyvből olvasnak fel, aminek hatására egy pokoli démon szabadul el, amely nem csak levadássza őket, de élőhalottá változtatja őket.

Az indokolatlan és a szexuális erőszakot ábrázoló, különösen részletes jelenetek miatt Raimi nagy port kavart a szakmában, és a filmet több országban is cenzúrázták vagy betiltották.

2 Cannibal Holocaust (1980)

A Cannibal Holocaustot nem csak betiltották, de a stáb és a szereplők is majdnem börtönbüntetésben részesültek.

A történet egy dokumentumfilmes stábot mutat be, akik egy távoli törzs vallását és hagyományait tanulmányozzák, de hamarosan manipulálni kezdik a törzs tagjait, hogy még drámaibb felvételeket készítsenek. A filmet több mint 50 országban betiltották, Ruggero Deodato rendezőt pedig 10 nappal a milánói bemutató után obszcenitással vádolták meg. A vádakat később gyilkosságra módosították, miután egyesek úgy gondolták valódi brutalitás is látható a felvételeken, ezek azonban később hamisnak bizonyultak.

3 Köpök a sírodra (I Spit On Your Grave)

A Köpök a sírodra ma már klasszikus horrorfilmnek számít, és 2010-ben kapott egy remake-t is, azonban az eredeti verziót végül nem engedték forgalomba, a különösen brutális és a nemi erőszakkal teletűzdelt jelenetei miatt.

A sztori szerint egy fiatal írónő, Jennifer Hills (Camille Keaton) bosszút áll azon a négy férfin, akik brutálisan megerőszakolták és hagyták meghalni – természetesen visszatér a halálból és kegyetlenül lemészárolja a tetteseket. A Köpök a sírodra a mai napig ellentmondásosnak számít, de kultikus rajongótáborra tett szert, és bekerült a Time Magazine Top 10 Ridiculously Violent Movies (10 legrémisztőbb erőszakos film) elnevezésű listájába is.

4 Az emberi százlábú 2 (The Human Centipede 2)

Ha azt hitted, hogy az Emberi százlábú undorító volt, ne nézd meg a folytatást.

A BBFC szerint a film tartalma túlnyomóan szexuálisan erőszakos és potenciálisan obszcén, ezért az Egyesült Királyságban betiltották. Többször újra vágták, ezért később mégis megjelenhetett az Egyesült Királyságban, de még mindig hihetetlenül sokkolóan hatott a nézőkre.

A folytatás az Emberi százlábú eseményei után játszódik, és Martin Lomax (Laurence R. Harvey) történetét állítja középpontba, aki megpróbálja újraalkotni a film eseményeit, amelynek megszállottja.

5 Krisztus utolsó megkísértése (The Last Temptation of Christ)

Minden olyan film, amely a vallásról szól, vitát vált ki, és Martin Scorsese is tudta, hogy darázsfészekbe nyúl ezzel a témával. Projektje alighanem a világ legtöbbet betiltott filmjének mondhatja magát. A filmben Willem Dafoe játssza Jézus Krisztust, és az ő életét, valamint azt a sok kísértést követi nyomon, amellyel útja során szembesül. A film során Jézus végig vágyaival küzd, és közben elképzeli, hogy szexuális tevékenységet folytat.

Jézus és a szex összekapcsolása több vallási csoport gyűlöletét is kiváltotta, éppen ezért Krisztus utolsó megkísértését számos országban betiltották a blaszfémiának vélt tartalma miatt. A filmet a mai napig tilos a Fülöp-szigeteken és Szingapúrban forgalmazni vagy vetíteni, és emiatt még a Netflixnek is el kellett távolítani a filmet a könyvtárából a kormány beavatkozása miatt.

+1 A texasi láncfűrészes mészárlás (The Texas Chain Saw Massacre)

Bár mai szemmel nézve szelídnek tűnhet, a Texasi láncfűrészes mészárlás a megjelenésekor az egyik legfélelmetesebb horrorfilm volt, és az egyik legjobb slasher, amely jelenleg is elérhető streaming-en. Öt barátról szól, akiknek Texasban utazva elfogy a benzinjük, épp a legrosszabb helyen, ugyanis hamarosan az életükért kell harcolniuk a láncfűrészes Bőrpofával és őrült, kannibalista családjával.

A brutalitása miatt rengeteg vitát gerjesztett, és ennek köszönhetően Ausztráliában és az Egyesült Királyságban kezdetben nem is kapott besorolást, mert egyszerűen nem akarták, hogy levetítsék. Az egyezkedések során végül egy R-besorolással látták el, és bár ebben a két országban műsorra tűzhették, egy időre betiltották Németországban, Norvégiában, Írországban, Szingapúrban, Svédországban és Izlandon is betiltották a művet.

Kövess Minket!



Gamer szótár