Egészségünk szempontjából fontos, hogy a nap folyamán hidratáltak maradjunk, függetlenül attól, hogy mit is csinálunk. De még fontosabb, hogy edzés közben és után is igyunk, mivel az izzadással sokat veszítünk.
A szóda előnyei
Napjainkban már számos üdítőital közül választhatunk, ha nem szeretnénk sima csapvizet vagy ásványvizet inni. Ha pedig otthon szeretnénk üdítőitalokat vagy egyszerűen csak egy frissítő szódát készíteni, a BestMarkt szódagép kínálatában érdemes böngészni.
Többféle gyártó termékeit megtaláljuk itt, színben, formában, dizájnban is széles a választék. A szódagépek nagy előnye, hogy tartósak, bármelyik konyhában el tudjuk őket helyezni, és szabályozhatjuk a vízbe kerülő CO2 mennyiségét.
BPA-mentes palackokban készítjük a szódát, ami így nem káros az egészségre sem. Ráadásul vannak kifejezetten szódagépekhez gyártott szörpök, így egy-egy nagy üdítőital-gyártó, boltban kapható ízeit is elő tudjuk állítani otthon, mi magunk.
Folyadékpótlás edzés után
Edzés közben a szervezetünk sok vizet, folyadékot veszíthet, akár egy-két litert is egy óra alatt, főképp a légzés és az izzadás által. Edzés közben is igyunk tehát folyadékot, hiszen ha nem tesszük, gyengébbnek érezhetjük magunkat, az izmaink görcsbe rándulhatnak, és a teljesítményünk is csökkenhet.
Az edzés közbeni és utáni vízfogyasztás mellett fontos, hogy az edzésre is készítsük fel szervezetünket, megfelelő hidratáltsággal. Ez teszi majd lehetővé, hogy az intenzív mozgás közben ne forrósodjunk fel, így kíméljük a szív- és érrendszerünket is.
Az edzés utáni hidratálás pedig abban segít, hogy helyreálljon a normál működésünk és felfrissüljünk. Azonban fontos, hogy edzés után semmiképp ne fogyasszunk alkoholt, hisz ez dehidratál, tehát vizet von el a szervezetből.
A szódavíz előnyei
Sokan nem szeretik a szénsavmentes vizet, és ilyenkor jön jól a szóda, ami ugyanúgy hidratál, mint egy sima csapvíz. A buborékok segíthetnek abban, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszunk.
Nemcsak sportoláskor, hanem például a nagy nyári melegben is megvan a kiszáradás veszélye. Ezt onnan vehetjük észre, hogy száraz a szánk, fáradtak vagyunk, fáj a fejünk és a gondolkodásunk is zavaros. A krónikus kiszáradás hosszú távon emésztési problémákat is okozhat, és a szívre és a vesére sincs jó hatással.
Maga a szóda, tehát a szénsavas víz a szén-dioxid és a víz kémiai reakciója során jön létre. Egy gyenge sav keletkezik, mely ugyanazokat az idegreceptorokat stimulálja a szájban, mint a mustár. Ez pedig a legtöbbeknél igen kellemes érzést vált ki. Fontos tudni, hogy ez a gyengén savas pH-jú ital nem teszi savasabbá a szervezetet, hisz a felesleges szén-dioxid távozik.
Ha jólesik, bátran fogyasszunk akár sportolás után is szénsavas vizet, ízesítve vagy önmagában. Egy-egy ilyen szódagéppel pedig hosszú távra megoldhatjuk a vízkérdést, költséghatékony és környezetbarát módon.