Kukacos az alma? Elon Musk ultimátumot adott az Apple-nek!

Kukacos az alma? Elon Musk ultimátumot adott az Apple-nek!

Már közel 100 millió megtekintés jár az a bizonyos Twitter (X)-poszt.

Elon Muskot arra kérik a támogatói, hogy kezdjen bele a saját multimédiás eszközének, azaz az XPhone-nak/TeslaPhone-nak a fejlesztésébe. Ennek a buzdító kommentáradatnak az oka, hogy a világ egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb üzletembere kerek perec kijelentette, hogy az összes cégében (van neki néhány) betiltja az Apple-készülékek használatát, ha a gyártó beépíti operációs rendszer szintjén minden kütyüjébe az OpenAI-t. Musk szerint azért van szükség ilyen drasztikus lépésekre, mert befoltozhatatlan biztonsági rések keletkeznének.

Ezeket olvastad már?

Mindemellett a mogul azt is közölte, hogy a látogatóknak le kell adniuk az Apple által gyártott telefonjaikat, óráikat, tabletjeiket stb. a beléptetésnél, amelyeket ezután Faraday-kalitkába zárnak el. De miért aggódik Musk? Jogosan háborog?

A hétfői WWDC-n az Apple bemutatta az Apple Intelligence-t (rövidítése AI), ami egy saját fejlesztésű mesterséges intelligencia. A gyártó megígérte, hogy az elsődleges szempont a programozók előtt az, hogy mindenkiben kialakuljon az érzet: az adatai biztonságban vannak. A 21. században erre alapozni eléggé megkérdőjelezhető döntésnek számít, mert a lehallgatás, az információk jogtalan eltulajdonítása, vagy csak egyszerűen a felhasználók meggyőzése arról, hogy mindenbe egyezzenek bele a hétköznapok részévé váltak. Persze a privát szerver, ami a felhőben van, remekül hangzik, de ez egyelőre még csak a kísérleti fázis. Az Apple-termékek tulajdonosai lehet nem is érzékelik azt, hogy valójában milyen komplex adatvédelmi folyamatok vannak a háttérben, nekik csak annyi csapódik le, hogy a Siritől megkérdezhetik, milyen vacsorával érdemes meglepni a barátot/barátnőt/szülőt. Ehhez az AI feltúrja az ismerősnek a különböző alkalmazásait és keresési előzményét, majd megpróbálja az információkból leszűrni (thai ételfotók nézegetése eléggé árulkodó), hogy mire gondolhat az emberi agy.

Az AI segíthet emellett a képalkotásban, képkeresésben, a multimédiás szolgáltatások alfájától az omegáig. Ezzel párhuzamosan lesz ott a készülékekben az OpenAI és a ChatGPT, de a rendszer nem kényszerít arra, hogy utóbbit használják a userek, ha nekik elég az Apple Intelligence válasza is a kiosztott feladatokra és feltett kérdésekre.

Kövess Minket!


#ai

Gamer szótár