3 Counter-Strike epizód, aminek lehet a létezéséről sem tudtál

3 Counter-Strike epizód, aminek lehet a létezéséről sem tudtál

A zombis Counter-Strike-ról már talán hallottál, de a japán érme bedobósról is?

1.6, Condition Zero, Source, Global Offensive, 2 – ez az összes Counter-Strike játék neve, igaz? Dehogy igaz, hát kihagytunk legalább hármat a felsorolásból! Ki ne emlékezne a NEO alcímű epizódra? Vagy a Counter-Strike Online-ra, amely neve alapján azt gondolhattuk, hogy a többi játék csak offline létezik? Na ugye! Hát ezek mind a gyerekkoraink nagy kedvencei voltak ugyanúgy, mint a többi – legalábbis ha Japánban vagy Dél-Koreában nőttünk fel. Mert bár sokan nem tudják, a világ más részein más Counter-Strike változatok dominálták az elmúlt 25 évet. Sőt, mondunk még jobbat, ezeket még csak nem is a Valve fejlesztette!

Counter-Strike Neo

Ha a Counter-Strike-ra gondolunk, pláne a korai 2000-es évek CS-jére, mi jut először eszünkbe? Az 1.6, esetleg e-sportos vonalon elindulva egy tornaterem dugig számítógépekkel. Nos, Japánban voltak olyan gamerek, akiknek egyáltalán nem ez a kép élt a fejükben a franchise-ról. Ugyanis a Bandai Namco által fejlesztett NEO nem PC-re, hanem játéktermi gépekre jelent meg. Külsejét és játékmenetét tekintve a NEO sokban hasonlít az 1.6-ra, bár terroristák és terrorelhárítók helyett itt a CSF és a NEO nevű csapatok versenyeznek egymással. Mondjuk minket már ott elveszített az egész, hogy árkád játék révén érméket kellett bedobálni. Ha pont kifogytunk belőlük, akkor akár egyik pillanatról a másikra megszakadhatott egy hatástalanítás vagy mi volt itt az üzleti modell?

Ezeket olvastad már?

Counter-Strike Online

A NEO-hoz képest ez már nem a játéktermeket akarta bevenni, de ettől még nem volt kevésbé furcsa. A dél-koreai Nexon által fejlesztett program lényegében az 1.6 volt, csak 2008-ban jelent meg és free-to-play formában. A fejlesztők mikrotranzakciókkal tartották életben a játékot, amiben például voltak női karakterek, teljesen új fegyverek, sőt még skinek is. De nem csak a skinekért kellett fizetni ebben a csodában, hanem a fegyverek feloldásáért is. Szerencsére sok dolgot ki lehetett farmolni kitartó játékkal, de voltak olyan különlegesebb tárgyak, amelyeket csak valódi pénz ellenében szerezhettünk be.

Counter-Strike Nexon: Zombies, Studio

2014-ben még folytatást is kapott a Counter-Strike Online, ami immáron a Source-ra épült, de a motoron és néhány játékmechanikán túl mindent a maguk képére formáltak a dél-koreaiak. Az ázsiai piacra szánt CS-t 2018-ig lehetett tolni. Viszont 2014-ben megjelent egy spin-off epizódja is, a Nexon: Zombies, ami nem csak a Távol-Keleten vagy időgép segítségével a múltban, hanem a világon bárhol játszható a mai napig, hála annak, hogy a Steamen adták ki.

Ezt egyébként 2019-ben átnevezték Nexon: Studióra amiatt, hogy már nem csak a zombik állnak a fókuszában, hanem lényegében átvette az Online szerepét is, de ettől még a motorháztető alatt ez nem más, mint egy 20 éves Counter-Strike feltupírozva:

Kövess Minket!



Gamer szótár