Mi a különbség az amerikai whiskey és a japán whisky között?

Mi a különbség az amerikai whiskey és a japán whisky között?

A whisky (skót és ír elnevezés) vagy whiskey (amerikai írásmód) napjainkban is az egyik legnépszerűbb alkoholos ital. Készítése több száz évre nyúlik vissza. Különböző gabonafélékből; árpából, kukoricából, rozsból, zabból állítják elő. Az eltérő alapanyag mellett a lepárlási technika, valamint az érlelésre használt tölgyfa hordó típusa is befolyásolja az ízét. De hatással van rá az éghajlat, a felhasznált víz, az élesztő és az érlelési idő is.

Kialakulását, folyamatos fejlődését a különböző kultúrák, régiók gazdag változatossága tette egyedivé. Szeretnéd felfedezni Te is a különbséget a különböző országok stílusa között? Az esti sport után jólesne egy korty belőle, jégkockával hűtve? Akkor a Drinkmix whiskey kínálatából kóstold meg a Neked tetszőt!

Whiskey a tipikus jenki ital

Az amerikai whiskey elkészítésére jellemző, hogy különböző gabonák cefréjéből párolják, majd tölgyfa hordókban érlelik. Jellegzetes fajtája a Bourbon Whiskey, amit már az 1700-as években is készítettek az első telepesek. Legalább 51%-ban kukoricából készül, és az érleléséhez csak új, kiégetett tölgyfa hordót használhatnak. Tipikus amerikai stílusát az édes, vaníliás íze adja meg. A legismertebb bourbon brand a Jim Beam.

Másik ismert változata a Tennessee whiskey, amit kizárólag a névadó Tennessee államban lehet készíteni. A párlatot pedig mindig cukorjuharfa szénen szűrik át az érleléshez. A legismertebb márkája Jack Daniel’s. 

Már nem csak a szaké a szamurájok itala

Bár a többség az angolszász területekre asszociál a whisky szó hallatán, az elmúlt időszakban tarolnak a japán lepárlók italai. A japán whiskyt a skót maláta verzió stílusában készítik. Bár már az 1800-as évek végétől előállítják Japánban is, az igazi áttörés Torii Sindzsiro és Taketsuru Masataka nevéhez fűződik. 

Utóbbi egyenesen a Skót-felvidéken leste el a készítésének rejtelmeit. Hazatérve 1923-ban vezetője lett a Tori Sindzsiro alapította első japán whiskylepárlónak, a Yamazakinak, ahol idővel a Suntory termékei is készültek. Ám 1934-ben Masataka saját lepárlót alapított, a Yoichit, ahonnan később a Nikka brand párlatai kerültek ki, ami manapság pont a Suntory legnagyobb riválisa.

Érdekesség, hogy legelhivatottabb japán keverő mesterek a mai napig minden nap ugyanazt a miso levest és sushit eszik, hogy ugyanúgy érezzék az ízeket a kóstolások során. Így őrizve a tradicionális receptúrák ízvilágát. 

A japánokra oly jellemző precizitás és szakmai alázat a whiskykészítés területén is tökéletes kompozíciókat alkot. Emiatt és a könnyed gyümölcsössége révén gyorsan váltak népszerűvé világszerte.

Whisky a konyhában

Ezt az italt talán túl nemesnek tartották mindig is, nem igazán főztek vele. Egyedül a desszertek ízvilágának kiemelésére használták. Az új trendek viszont keresik a helyét a gasztronómiában. Grillezett húsok, tengeri étkek kísérői is lehetnek érleltségétől, típustól függően.

Fedezd fel Te is az amerikai whiskey és japán whisky ízeit, válogass például a Drinkmix széles kínálatából!

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - „Az orvostudomány is lehet kreatív!” – Miért érdemes TDK-zni? (X)

Trenka Andrea Petra számára a tudományos diákköri (TDK) munka nemcsak kutatás, hanem alkotás is. A viselkedéselemző és dietetikus végzettségű fiatal ma már a “themicrobiomegirl” néven ismert tudománykommunikátor: tízezrek követik az Instagramon és a TikTokon, ahol közérthetően magyarázza el, hogyan befolyásolják a bélben élő mikroorganizmusok az egészséget és a mindennapokat.

Üzlet - Diploma: belépő a jövőbe – a TDK pedig a kulcs a kitűnéshez (X)

A diploma ma is az egyik legfontosabb mérföldkő az életben. Nemcsak a tudást és a kitartást szimbolizálja, hanem belépőt jelent a szakmai világba – legyen szó tudományos, vállalati vagy közszféráról. Egy diploma azonban ma már önmagában ritkán elég ahhoz, hogy valaki igazán kitűnjön a tömegből. Ebben segíthet a Tudományos Diákköri Konferencia, ismertebb nevén a TDK.

Üzlet - Neil deGrasse Tyson is ott lesz az MVM Future Talks szakértői között (X)

Neves szakértőkkel, köztük Neil deGrasse Tysonnal érkezik az MVM Future Talks hatodik évada. A neves magyar tudósok mellett a tudományos ismeretterjesztést küldetésének tekintő, szórakoztató stílusáról ismert amerikai asztrofizikus is megosztja a nézőkkel, hogyan látja az űrkutatás jelenét és jövőjét.

Közvetítések