A whisky (skót és ír elnevezés) vagy whiskey (amerikai írásmód) napjainkban is az egyik legnépszerűbb alkoholos ital. Készítése több száz évre nyúlik vissza. Különböző gabonafélékből; árpából, kukoricából, rozsból, zabból állítják elő. Az eltérő alapanyag mellett a lepárlási technika, valamint az érlelésre használt tölgyfa hordó típusa is befolyásolja az ízét. De hatással van rá az éghajlat, a felhasznált víz, az élesztő és az érlelési idő is.
Kialakulását, folyamatos fejlődését a különböző kultúrák, régiók gazdag változatossága tette egyedivé. Szeretnéd felfedezni Te is a különbséget a különböző országok stílusa között? Az esti sport után jólesne egy korty belőle, jégkockával hűtve? Akkor a Drinkmix whiskey kínálatából kóstold meg a Neked tetszőt!
Whiskey a tipikus jenki ital
Az amerikai whiskey elkészítésére jellemző, hogy különböző gabonák cefréjéből párolják, majd tölgyfa hordókban érlelik. Jellegzetes fajtája a Bourbon Whiskey, amit már az 1700-as években is készítettek az első telepesek. Legalább 51%-ban kukoricából készül, és az érleléséhez csak új, kiégetett tölgyfa hordót használhatnak. Tipikus amerikai stílusát az édes, vaníliás íze adja meg. A legismertebb bourbon brand a Jim Beam.
Másik ismert változata a Tennessee whiskey, amit kizárólag a névadó Tennessee államban lehet készíteni. A párlatot pedig mindig cukorjuharfa szénen szűrik át az érleléshez. A legismertebb márkája Jack Daniel’s.
Már nem csak a szaké a szamurájok itala
Bár a többség az angolszász területekre asszociál a whisky szó hallatán, az elmúlt időszakban tarolnak a japán lepárlók italai. A japán whiskyt a skót maláta verzió stílusában készítik. Bár már az 1800-as évek végétől előállítják Japánban is, az igazi áttörés Torii Sindzsiro és Taketsuru Masataka nevéhez fűződik.
Utóbbi egyenesen a Skót-felvidéken leste el a készítésének rejtelmeit. Hazatérve 1923-ban vezetője lett a Tori Sindzsiro alapította első japán whiskylepárlónak, a Yamazakinak, ahol idővel a Suntory termékei is készültek. Ám 1934-ben Masataka saját lepárlót alapított, a Yoichit, ahonnan később a Nikka brand párlatai kerültek ki, ami manapság pont a Suntory legnagyobb riválisa.
Érdekesség, hogy legelhivatottabb japán keverő mesterek a mai napig minden nap ugyanazt a miso levest és sushit eszik, hogy ugyanúgy érezzék az ízeket a kóstolások során. Így őrizve a tradicionális receptúrák ízvilágát.
A japánokra oly jellemző precizitás és szakmai alázat a whiskykészítés területén is tökéletes kompozíciókat alkot. Emiatt és a könnyed gyümölcsössége révén gyorsan váltak népszerűvé világszerte.
Whisky a konyhában
Ezt az italt talán túl nemesnek tartották mindig is, nem igazán főztek vele. Egyedül a desszertek ízvilágának kiemelésére használták. Az új trendek viszont keresik a helyét a gasztronómiában. Grillezett húsok, tengeri étkek kísérői is lehetnek érleltségétől, típustól függően.
Fedezd fel Te is az amerikai whiskey és japán whisky ízeit, válogass például a Drinkmix széles kínálatából!