A testmozgás előnyei idősebb korban

A testmozgás előnyei idősebb korban

A testmozgás, a fizikai aktivitás minden életkorban jót tesz szervezetünknek, és érdemes már fiatalabb kortól arra törekedni, hogy a rutin része legyen. Számtalan tanulmány bizonyítja a testmozgással járó fontos egészségügyi előnyöket.

Kényelem a bajban is

A testmozgás egyre fontosabbá válik, ahogy öregszünk. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor a mozgás nehézséget okoz. Ilyenkor pedig az olyan egyszerű dolgok, mint a fürdőkád használata, nehézkessé válhatnak. Az ilyen helyzetekre kínál megoldást a kádajtó beépítése. Az UDOOR fürdőkádajtó több, mint tíz éve foglalkozik ezen akadálymentesítést szolgáló eszközök gyártásával, beépítésével. 

Amikor valamilyen mozgásszervi vagy épp idegrendszeri megbetegedés miatt nem tudjuk, nem merjük használni a fürdőkádat, hiszen félünk az elcsúszástól, gyengék vagyunk kimászni a kádból, akkor jön jól egy ilyen kádajtó. A fürdés egyébként is egy intim tevékenység, sokan nem szívesen kérnek ebben segítséget. 

A fürdőszoba akadálymentesítése

A műtétek, kórházi kezelések utáni hosszabb lábadozás időszakában különösen fontos az otthoni akadálymentesítés. Gondoljunk csak egy csípőprotézis- vagy térdprotézisműtétre, de akár a gerincműtétet is említhetnénk. Ilyenkor hosszú heteken, hónapokon keresztül mozgáskorlátozottá válik az érintett, és ilyenkor bizony nagyon jól jön a kádajtó nyújtotta segítség. 

A kádajtó beépítése egyetlen napot vesz igénybe, és még csak a fürdőszobát sem kell szétverni miatta. Nagy előny, hogy szinte bármilyen kádtípusnál lehet alkalmazni. Az alacsony beépítési magasság miatt pedig a mozgáskorlátozott személy és a gondozó számára is nagy könnyebbséget jelent a vízzáró kádajtó használata. 

A megelőzés fontossága

Több tanulmány is kimutatta, hogy a rendszeres testmozgás számos gyakori betegség, így például a szívbetegségek és a cukorbetegség megelőzésében is segíthet. Javítja az általános immunműködést, ami fontos az idősebb emberek számára. Még az olyan könnyű testmozgás, mint a séta is hatékony lehet a megelőzhető betegségek kezelésében. 

A sportolás mentális egészségügyi előnyei is elvitathatatlanok. Ha sétálunk, gyalogolunk, a szervezünk endorfinokat termel, melyet a boldogság hormonjának is neveznek. Javul az alvásminőség, ami különösen fontos az idősebbek számára. 

A rendszeres testmozgással csökken az esések kockázata is, a rugalmasság és az erő játszik nagy szerepet ebben. Az egyensúly és a koordináció javulása pedig csökkenti az esések kockázatát. A szociális élet is felvirágozhat, ha az idősek csatlakoznak egy-egy csapathoz: közös séta vagy jóga az erdőben, tánc a tornateremben. Ilyenkor csökken a magányosság érzése, ráadásul a kognitív funkciók is javulnak. 

Azonban még a leggondosabb odafigyelés ellenére is történhet egy-egy baleset, vagy napirendre kerülhet valamilyen régóta halogatott műtét. Ilyenkor pedig, amikor valaki rövidebb-hosszabb távra mozgásában korlátozott lesz, igazán nagy segítség egy kádajtó a fürdőszobába, ami megkönnyíti a tisztálkodást.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN

Üzlet - Egy vezeték nélküli kaputelefonnal még komfortosabb a beszélgetés

A kaputelefon minden otthon életében központi szerepet tölt be. A vendégek, a postás és más érkező személyek is ezen keresztül tudnak velünk kommunikálni. A vezeték nélküli változat sokkal modernebb, praktikusabb, és a használata is kényelmesebb, mint a hagyományos eszközök esetében.

Üzlet - Kutyaivartalanítás – pro és kontra

Ha azt a kérdést teszik fel, hogy mi is lehet közös a sportban és a kutyatartásban, arra nem biztos, hogy könnyen lehet válaszolni. Az mindenesetre biztos, hogy mind a kettő esetében vannak vitatott eljárások.

Üzlet - Mikor jön el a nyílászáró cseréje?

Lassan vége a nyári hónapoknak, közeleg a tél, a hideg reggelek és nappalok. Ez a fűtési szezont is magával hozza, amikor még nagyobb jelentősége van annak, hogy milyen nyílászárók találhatóak otthonunkban. Természetesen még bőven nem késő a cserét végrehajtani, de nem érdemes túl sokáig halogatni.

Üzlet - Legyen stílusos a kerted a növénytámaszok segítségével!

Ahogy egy sportpálya, úgy egy kert is csak akkor szép, ha rendezett. Különösen a futónövények hajlamosak elburjánzani. Ha nem gondozzuk őket és nem biztosítunk számukra olyan támaszokat, amelyekre felfuthatnak, akkor nem fognak megfelelő ütemben fejlődni, sőt, még a közlekedést is akadályozhatják.