Fontos tudnivalók közműátírásról

Fontos tudnivalók közműátírásról

Főszabály szerint a közműveket minden olyan esetben át kell íratni, amikor valakinek új ingatlan kerül a tulajdonába vagy hasznonélvezőjévé válik, de bérlőként is felmerülhet ennek lehetősége.

Az ügyintézés történhet személyesen is, de akkor nem biztos, hogy a sorbanállás miatt nem csúszik le néhány fontos focimeccsről a tévében, vagy történhet a közmű átírás online is, ami viszont bárhonnan, bármikor lebonyolítható, és még sok időbe sem kerül.

Közműátírás személyesen

Bár ez a kiszámíthatatlanabb eljárás, ami minden esetben jelentős időt vesz igénybe, a kalandvágyók intézhetik a közműszerződések módosítását személyesen is.

Ebben az esetben be kell szerezni minden, az adott energiaszolgáltató által megadott iratot és dokumentumot, és be kell fáradni velük, félfogadási időben, az ügyfélszolgálatra. Fontos, hogy az átadás-átvételi jegyzőkönyvtől kezdve, az összes adaton át, a meghatalmazásokig minden pontosan legyen elkészítve, megadva, hiszen hiba esetén a tortúra kezdődik előröl.

Fontos, hogy a korábbi szerződő aláírjon egy lemondó nyilatkozatot, miszerint már nem tart igényt a továbbiakban a közművekre, hiszen ez alapfeltétele annak, hogy az új tulajdonos, haszonélvező vagy bérlő szerződést köthessen a saját nevére.

Az átírásokat a legtöbb esetben 15 nap alatt le kell bonyolítani, kivételt képez a vízszolgáltatás, ahol 30 nap áll rendelkezésre. Halálozás, tehát öröklés esetén minden határidő nagyban kitolódik, hiszen az új szerződéseket elég 180 napon belül megkötni.

Gyors ügyintézés online

Ha szeretne időt spórolni, megkímélni magát nem kevés bosszúságtól, és sorban állás helyett szívesebben nézi inkább a sportcsatornákat, akkor válassza az online közműátírás lehetőségét.

Ez már csak azért is praktikus megoldás, mert egy ingatlan esetében több szolgáltatónál is el kell járni, online pedig ezeket az ügyintézéseket egyetlen megbízássá is össze lehet vonni egy erre képzett online ügyintézőnél, mint például az OnlineKozmu.

A folyamat egyszerű és világos, de ha mégis elakadna, akkor a telefonos ügyfélszolgálat hozzáértő, türelmes munkatársai mindenképpen segítenek végigmenni a procedúrán.

A közművek átírása – szerencsére – nem gyakori feladat az életben, ezért szerencse, hogy vannak, akiknek ez a munkájuk, így Ön is rábízhatja magát a szakértőkre.

Közművek a bérlő nevén

Amennyiben az ingatlanban bérlő lakik, a mérőórákat nem fontos átiratni az ő nevére, viszont felhasználóként meg lehet adni, aminek nagy előnye, hogy a számlák az ő nevére érkeznek, így ő is felelős a kiegyenlítésükért. Ehhez, az adásvételhez hasonló, birtokbaadási jegyzőkönyvet kell kitölteni, amiben a felek adatain túl rögzíteni kell a mérőórák gyári számát és azok állását.

Ebben az esetben is intézkedhet online, a felhasználóváltás így roppant egyszerű, minden szolgáltatónál egyszerre lehet eljárni, legyen szó elektromos áramról, távhőről, gázról vagy éppen vízszolgáltatásról.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - Tudj meg mindent a 18650 akkumulátorról!

A 18650 akkumulátor a 3,7 voltos újratölthető lítium-ion akkumulátorok egyik típusa, amelyet rendszerint elektronikus eszközökben, például laptopokban, valamint zseblámpákban, valamint elektromos járművekben és más nagy teljesítményű eszközökben használnak.

Üzlet - A galléros pólók eredete

Tudtad, hogy a galléros pólónak sok köze van a sporthoz? Ez a felső eredetileg a lovaspóló játékosainak meze volt Indiában, és innen terjedt el. Manapság a teniszmérkőzésekről ismeretes, de remek hétköznapi viselet is egyben.

Üzlet - A PVC lemez felhasználási módja

Ipari környezetben számos helyzetben találkozhatunk PVC eszközökkel, kiegészítőkkel. Rengeteg előnnyel rendelkeznek a többi alapanyaghoz képest, amelyeket hasznosítani lehet a gyártásban. Ellenállóak, könnyen formázhatóak, univerzális felhasználást biztosítanak. Akár éttermekben is találkozhatunk velük.