Itt a világvége? Tömeges leállásokat okoz egy informatikai hiba

Itt a világvége? Tömeges leállásokat okoz egy informatikai hiba

Világszerte mindenféle szolgáltatások akadoznak vagy leállnak egy vagy több meghibásodás miatt.

Frissítés 2: A Crowdstrike kiadott egy frissítést délután, ami elvileg megoldja a hibát, azonban elképzelhető, hogy ennek telepítése és a fennakadások teljesmértékű megszűnése még eltarthat egy ideig, hiszen az érintett gépek vagy lefagytak, vagy folyamatosan újraindulnak. Egyébként az utóbbi még jobb is, mert a cég azt ajánlja, hogy a hibás gépeket indítsák újra az IT-szakemberek akár többször is, hátha települ közben a frissítés. Szóval valóra vált a mém, hogy „próbálta már ki és bekapcsolni?” Aligha gondolta volna reggel bárki is, hogy a virtuális világvége megoldása ez lesz. Eközben csak magyar idő szerint délig 1 400 repülőjáratot kellett törölni világszerte, és számtalan egyéb hasznos vagy fontos szolgáltatás szünetelhet még akár most is.

Frissítés: A CrowdStrike elismerte, hogy náluk van a hiba. A korábban kiadott frissítésük telepítése után a számítógépek lefagynak, kékhalált kapnak, ezért hiába vonták vissza a félrement frissítést, amely gépre az már települt, használhatatlanná vált. Redditen több IT-szakértő is osztott meg lehetséges megoldásokat, ám nem mindegyik működik minden esetben. Eközben Amerikában elérhetetlen a 911-es segélyhívó, világszerte több tévécsatorna adása szünetel vagy csak akadozva működik.

Az eredeti cikk változatlanul:

Egy eddig ismeretlen informatikai hiba tömeges leállásokat okoz világszerte a repülőtereken, a bankokban és a médiában is, a gépek nem tudnak felszállni, vasúttársaságok bénulnak meg – írja a BBC-re és a CNN-re hivatkozva a Telex. A hiba a Microsoft Azure nevű szolgáltatásában lehet, a redmondi vállalat már vizsgálja az okát. De amíg nem javítják azt, fennakadásokra, lassulásokra, késésekre kell számítani sok helyen, ezen a ponton még felmérni is nehéz, hány szolgáltatást érint a meghibásodás.

Amerikában leállt a Delta, a United és az American Airlines. A berlini Brandenburg repülőtér várható késésekről ír. A Ryanair arról posztolt a Facebookon, hogy „a teljes hálózatán fennakadások lehetnek”, ezért azt tanácsolják, hogy aki ma utazik, nézze meg a Ryanair alkalmazásában, hogy milyen friss információk vannak a járatáról. A Wizz Air egyelőre nem posztolt hasonlót, de a Telex egy malagai olvasójára hivatkozva azt állítja, hogy náluk is tapasztalhatóak a problémák. De ezeken felül szólnak jelentések az amszterdami Schipol, a londoni Stansted, továbbá japán, indiai és új-zélandi repterekről is.

Ezeket olvastad már?

A londoni tőzsde is jelezte reggel, hogy a meghibásodás őket is utolérte. Azonban ez nem a pénzügyi, hanem a hírszolgáltatásukat érinti, így nem tudnak az előírásoknak megfelelően új híreket közzétenni a szabályozásokról. De a BBC hallott már fennakadásokról lengyel teherkikötőnél, a brit egészségügyben, pékségeknél és alaszkai rendőröknél is.

Eközben egyre többen kezdik a CrowdStrike-ot is okolni a hibáért. Aki nem ismerné, az egy kiberbiztonsággal foglalkozó cég, és a teória szerint egy frissítésük nyírja éppen ki a Windows-t futtató eszközöket. Azt azonban egyelőre senki sem tudta megerősíteni vagy cáfolni, hogy csak ez a probléma létezik, vagy esetleg a korábban jelentett Azure-ossal együtt ma reggel a világ kitöltötte a legszerencsétlenebb bingókártyáját valaha.

Kövess Minket!



Gamer szótár