Kutyaivartalanítás – pro és kontra

Kutyaivartalanítás – pro és kontra

Ha azt a kérdést teszik fel, hogy mi is lehet közös a sportban és a kutyatartásban, arra nem biztos, hogy könnyen lehet válaszolni. Az mindenesetre biztos, hogy mind a kettő esetében vannak vitatott eljárások.

A sportban a teljesítményfokozás számos formájáról folyik komoly szakmai és közéleti vita. A kutyatartók között pedig egyáltalán nincs egységes álláspont az ivartalanítás szükségességével és kockázataival kapcsolatban.

Tényleg szükség van rá?

Ha egy gazdi úgy határoz, hogy elvégezteti az ivartalanító műtétet, a Falatozoo.hu állateledel webáruház műtét utáni felszereléseinek kínálatában nagyon hasznos termékeket vásárolhat. Ezek között ma már nemcsak védő- és műtéti gallérokat találhat, hanem a praktikus és higiénikus műtéti kutyaruhákat is. Ezeket ráadásul külön a fiú és a lánykutyusok számára alakították ki. Gondoltak a többféle testméretre is, így a kicsitől a nagy ebekig mindnek meg lehet rendelni a szükséges modellt.

Sokan szoktak érvelni azzal, hogy tele vannak a menhelyek olyan kutyákkal, amelyek a nem kívánt nászból születtek. Igaz, sok gonosz és felelőtlen kutyatulajdonos van. Sokkal észszerűbb lenne megfelelően vigyázni a szukákra a termékeny időszakokban. 

Gyakran hallani, hogy a kan kutyák viselkedése meg fog változni az ivartalanító műtétet követően. Az is érv szokott lenni, hogy a rák kialakulásának kockázata is csökkenhet. Ezek azonban még az állatorvosi szakmát is megosztják.

A műtéti terület vagy sebek, sérülések védelme

Sok gazdi a kutyájától várja el a teljes alkalmazkodást. Ám érdemes lehetne abba is belegondolni, hogy az ivartalanító műtét mennyi szenvedést, fájdalmat okozhat, és félelmet válthat ki a szeretett négylábú barátokból. Megéri? Ugye, nem is olyan egyszerű ez a kérdés.

Ha sor kerül erre vagy más egészségügyi beavatkozásra, akkor azonban a gondos gazdik mindenképpen megkönnyítik szőrös pajtásuk lábadozási időszakát. A műtét utáni kutyaruhák sokkal kényelmesebbek, mint a gallérok. Azok extra stresszt és szenvedést okozhatnak az állatoknak. A ruhák ellenben kiválóan védik a sérült területeket a kosz és a vakarás ellen, és ezzel hatékonyan meg tudják akadályozni azt, hogy akár a macska, akár a kutya a varratokat harapdálja, esetleg lenyalja a gyógyszert a műtött területről. Sokkal gyorsabb és komplikációmentesebb lehet sok-sok beavatkozás a használatukkal. Kényelmes viselet a nehéz időszakban.

Csak ha valóban elkerülhetetlen

Természetesen minden kutya más, s az élethelyzetek is nagyon különbözőek. Előfordulhatnak olyan esetek, amikor a kutya betegsége miatt mindenképpen elengedhetetlen az ivartalanító műtét. Ám az is előfordulhat, hogy alaposan mérlegelni kell a lehetséges kockázatokat és a várható előnyöket.

Az biztos, hogy a gondos gazdik mindent alaposan átgondolnak a döntés előtt, mert csak a legjobbat akarják a kutyájuknak, hűséges és imádnivaló szőrös barátjuknak.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN

Üzlet - Egy vezeték nélküli kaputelefonnal még komfortosabb a beszélgetés

A kaputelefon minden otthon életében központi szerepet tölt be. A vendégek, a postás és más érkező személyek is ezen keresztül tudnak velünk kommunikálni. A vezeték nélküli változat sokkal modernebb, praktikusabb, és a használata is kényelmesebb, mint a hagyományos eszközök esetében.

Üzlet - Mikor jön el a nyílászáró cseréje?

Lassan vége a nyári hónapoknak, közeleg a tél, a hideg reggelek és nappalok. Ez a fűtési szezont is magával hozza, amikor még nagyobb jelentősége van annak, hogy milyen nyílászárók találhatóak otthonunkban. Természetesen még bőven nem késő a cserét végrehajtani, de nem érdemes túl sokáig halogatni.

Üzlet - Legyen stílusos a kerted a növénytámaszok segítségével!

Ahogy egy sportpálya, úgy egy kert is csak akkor szép, ha rendezett. Különösen a futónövények hajlamosak elburjánzani. Ha nem gondozzuk őket és nem biztosítunk számukra olyan támaszokat, amelyekre felfuthatnak, akkor nem fognak megfelelő ütemben fejlődni, sőt, még a közlekedést is akadályozhatják.