Így vehetjük észre a generalizált szorongás jelenlétét

Így vehetjük észre a generalizált szorongás jelenlétét

Nagyon sokan szenvedünk a leterheltség érzésétől vagy az állandó aggodalomtól, amire sok esetben találjuk meg a kiutat az aktív sportolás lehetőségével. Ez több szempontból is előnyös hozzáállás, mert az egészséges életmódhoz a sport is hozzátartozik.

Ettől függetlenül azonban sikertelennek is bizonyulhat ez a kísérletünk, mert van a fázis, amin a rendszeres sport sem segít. Amikor a mindennapi stressz még kezelhető egy kiadós futással, addig nincs is gond.

Akkor viszont, ha ettől sem javul a helyzet, bizony érdemes azon is elgondolkodni, hogy nincs-e a háttérben valami komolyabb probléma, ami másként kezelhető. A generalizált szorongás gyakran állhat a tünetek mögött, de ezt sajnos nem mindig vesszük észre.

Mit jelent ez az állapot?

A generalizált szorongás elsősorban egy mentális zavart jelent, ami félelemérzettel, túlzott aggodalommal és a túlterheltség érzésével jár együtt. A testmozgással rengeteget tehetünk ez ellen, ami kikapcsolhatja az agyunkat egy kicsit, ám sokszor mégsem jelent valódi megoldást.

Könnyen élhetjük a hétköznapjainkat mindennek ellenére is irreálisnak tűnő aggodalommal. Ilyenek lehetnek például a munka, az egészségi állapot vagy akár az otthoni teendők miatti frusztráltság is.

Súlyosabb esetben még odáig is fajulhat ez az állapot, hogy súlyos depresszió, fóbia vagy pánikzavar esete is fennállhat. Ami ebben különösen érdekes, hogy a nők esetében ez kétszer nagyobb eséllyel alakulhat ki, mint a férfiaknál.

Milyen mentális tünetekkel jelentkezik?

A legjellemzőbb tünet a már említett folyamatos aggódás, valamint a koncentrációs nehézségek. Sokkal nehezebben tudunk összpontosítani a teendőinkre, mert folyamatosan az aggodalom uralja a gondolatainkat.

Ehhez hozzátartozik a nyugtalanság érzése is, ami a feszültség miatt egy szünet nélküli készenléti állapotot idéz elő. Nem engedi az elménk a nyugalom állapotának elérését, mert megállás nélkül aggódunk valamiért.

Ebből fakadóan aztán az ingerlékenységünk tűréshatára is meglehetősen szűk határok közé szorul, és pillanatok alatt dühbe gurulunk minden apróság miatt. A lavina pedig még itt sem ér véget, mert ennek eredménye lehet a következő lépcsőfok, hogy képtelenné válunk arra, hogy ellazuljunk egy pillanatra is.

Milyen fizikai tünetei vannak?

A mentális jelek mellett fizikai tünetek is lehetnek, amik szintén figyelmeztethetnek a generalizált szorongás jelenlétére. Az izomfeszültség gyakori, ami kellemetlen merevséget eredményezhet a nyak, a váll és a hát területén.

Tapasztalhatunk gyakran visszatérő fejfájást, ami tartósan fennállhat. A kimerültség érzése is árulkodó lehet, ha mindig fáradtnak érezzük magunkat. Mindezek után még alvási problémákkal is szembenézhetünk, ami rosszabb esetben szívritmuszavart vagy emésztési problémát is okozhat.

A kezeléshez kérjünk segítséget: a Tudatosság Klub szakemberei meditációs hangterápiával és kognitív viselkedésterápiával is tudnak támogatni a folyamatban.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN

Üzlet - A sportolók számára különösen fontosak a kozmetikai kezelések

A rendszeres sport jótékonyan hat a szervezet működésére és a mentális egészségre. Azoknak azonban, akik gyakran sportolnak, a bőrük ápolására is kiemelt figyelmet érdemes fordítani. Az izzadtság, a szennyeződések, a napsütés vagy épp a hideg fokozottan veszi igénybe a külső hámréteget.

Üzlet - Hogyan maradhat ideje önmagára, miközben kerti munkát végez?

A robotfűnyírók egyre népszerűbbek a kerttulajdonosok körében. Egy modern kertészkedési forma, mely számos előnyt kínál. A fűnyírók nélkülözhetetlenek a kertápolás terén. Megkönnyítik a gyep karbantartását, hozzájárulnak a kert igényes megjelenéséhez.

Üzlet - Űzzünk sportot az újrahasznosításból!

A sportrendezvényeken jellemzően igen gyakran műanyagból vagy papírból készült tálcákon és poharakban kínálják az ételeket és az italokat. Ezeknek az egyszer használatos termékeknek az újrahasznosítása azonban nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre gondolnánk.