Űzzünk sportot az újrahasznosításból!

Űzzünk sportot az újrahasznosításból!

A sportrendezvényeken jellemzően igen gyakran műanyagból vagy papírból készült tálcákon és poharakban kínálják az ételeket és az italokat. Ezeknek az egyszer használatos termékeknek az újrahasznosítása azonban nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre gondolnánk. 

Ha rendezvényszervező cégünk van, vagy sportrendezvények lebonyolításával foglalkozunk, akkor érdemes az elvitelesdoboz.hu webshop egyszer használatos papírtálcák kategóriájában szétnéznünk. Számtalan olyan terméket találunk a shopban, amely segít a szervírozás magas minőségben történő kivitelezésében, méghozzá környezetbarát módon.

Hogyan segítsük az újrahasznosítást szervezőként?

Ha a rendezvény szervezői vagyunk, akkor érdemes gondolnunk arra, hogyan tudjuk megkönnyíteni az újrahasznosítás első lépéseként szükséges szelektív hulladékgyűjtést. Helyezzünk ki jól látható gyűjtőpontokat, hogy a résztvevők könnyen felismerjék és megtalálják azokat. Feliratos táblákkal ösztönözhetjük is őket arra, hogy a szórakozás vagy szurkolás közben se feledkezzenek meg Földünk megóvásáról.

Mit tehetünk résztvevőként?

Ha egy sportesemény résztvevői vagyunk, és helyben fogyasztunk valamit, akkor ügyeljünk arra, hogy az egyszer használatos tálcát, poharat vagy éppen evőeszközt a megfelelő szemetesbe dobjuk. Véletlenül se hagyjuk el a földön vagy dobjuk a kommunális kukába. Figyeljünk oda arra, hogy rendet és tisztaságot hagyjunk magunk után, így megkönnyítve a szervezők munkáját.

Miért nehéz az újrahasznosítás?

Műanyagok esetében ha a műanyag fajtája szerint nincs megfelelően szelektálva a hulladék, igen nehéz az újrahasznosítás kivitelezése. Ennek az oka az, hogy a különböző sűrűségű alapanyagok, mint például a polipropilén (PP) és a polietilén (PE) – amelyek a leggyakoribb alkotói az egyszer használatos műanyag termékeknek –, más-más módon viselkednek az olvasztás során. 

Ebből fakadóan egy olyan olvadékból gyártott új termék, amely PE-t és PP-t is tartalmaz, jóval silányabb minőségű lesz, mintha csak azonos alapanyagból gyártották volna. Ez megelőzhető az úgynevezett depolimerizációs eljárással, amely során a műanyagot egészen az alkotó polimerláncokig bontják, azonban ez egy igen költséges eljárás, éppen ezért még nemigen elterjedt megoldás.

Szelektáljunk okosan

Az újrahasznosítás lehető leghatékonyabb kivitelezése érdekében ügyeljünk arra, hogy mindig szelektáljunk megfelelően. A műanyagot a műanyagba, a papírt a papírhulladék-tárolóba, és így tovább. A műanyagok újrahasznosítása sajnos ma még gyerekcipőben jár, de a technológia fejlődésével bízhatunk benne, hogy hamarosan megtalálják a lehető legjobb módot, és nem kell aggódnunk a hulladék felhalmozódása és bolygónk elszennyeződése miatt.

Ha rendezvényszervezőként szeretnénk a lehető legtöbbet megtenni Földünk védelméért, akkor érdemes az elvitelesdoboz.hu webshop kínálatából környezetbarát, papírból készült egyszer használatos termékeket vásárolni.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - A sportolók számára különösen fontosak a kozmetikai kezelések

A rendszeres sport jótékonyan hat a szervezet működésére és a mentális egészségre. Azoknak azonban, akik gyakran sportolnak, a bőrük ápolására is kiemelt figyelmet érdemes fordítani. Az izzadtság, a szennyeződések, a napsütés vagy épp a hideg fokozottan veszi igénybe a külső hámréteget.

Üzlet - Hogyan maradhat ideje önmagára, miközben kerti munkát végez?

A robotfűnyírók egyre népszerűbbek a kerttulajdonosok körében. Egy modern kertészkedési forma, mely számos előnyt kínál. A fűnyírók nélkülözhetetlenek a kertápolás terén. Megkönnyítik a gyep karbantartását, hozzájárulnak a kert igényes megjelenéséhez.

Üzlet - Így vehetjük észre a generalizált szorongás jelenlétét

Nagyon sokan szenvedünk a leterheltség érzésétől vagy az állandó aggodalomtól, amire sok esetben találjuk meg a kiutat az aktív sportolás lehetőségével. Ez több szempontból is előnyös hozzáállás, mert az egészséges életmódhoz a sport is hozzátartozik.