Vajon sportoláshoz is használható a munkaruha?

Vajon sportoláshoz is használható a munkaruha?

A munkavédelmi ruházat alapvetően azt a célt szolgálja, hogy védelmet nyújtson a dolgozóknak a munkavégzés során fenyegető veszélyektől, például fizikai, kémiai vagy hőhatásoktól.

Hasonló elvek érvényesek a sportolás során is, mint a munkaruhák esetében, így néhány, a nedvességet elvezető, rugalmas, tartós munkaruha, akár szabadidős tevékenységekhez is viselhető. 

A Netpolc munkavédelmi ruházatok számos változatát kínálja, több neves gyártó által készített megbízható és minőségi terméket forgalmaznak. A különböző munkakörök eltérő igényeihez igazodva a láthatósági, az évszakokhoz igazodó ruhadarabok és kiegészítők kiválasztásának alapelveit vizsgáljuk meg cikkünkben.

Minőségi ruházat

Munkaruházat kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. Először is, fontos hogy az adott munkakör biztonsági követelményeinek megfelelő védelemmel ellátott eszközt viseljenek a dolgozók. A minőségi anyagokból készült ruházat tartósabb, kényelmesebb, és jobban ellenáll a sérüléseknek, így hosszú távon költséghatékonyabb. 

Emellett a mozgásszabadság is kulcsfontosságú. Ugyanis a ruházat nem akadályozhatja a munkavállalót a feladatok végrehajtásában. Sok baleset elkerülhető, ha tökéletesen méretre passzoló a nadrág vagy a kabát, hiszen így a túl bő vagy szűk ruhadarabok nem tudnak beakadni, nem akadályozzák a mozgást. Másrészről pedig komfortot nyújtanak viselőjüknek, ami így a hatékonyságot is befolyásolja. 

Változó időjáráshoz

Az évszakokhoz igazodó munkaruházat biztosítja a megfelelő védelmet a különböző időjárási viszonyok között is. Nyáron a könnyű, légáteresztő anyagok elősegítik a szellőzést és a hőleadást, míg télen a vastagabb, szigetelőrétegekkel ellátott ruházat véd a hideg ellen. 

Egyes munkakörökben – mint például a vasöntödében, vagy a hűtőházakban – extrém körülmények között is helytálló ruhadarabokra van szükség, melyek kifejezetten a védelmet szolgálják.

Az őszi-téli időszakban gyakran van szükség elsősorban a kültéri munkavégzésnél víz- és szélálló munkaruházatra. Egyes szezonális modellek sportolás közben is jól kihasználhatóak a szabadban végzett tevékenységeknél.

Fontos a jól láthatóság

A jól láthatósági ruházatot olyan munkakörnyezetben használják, ahol a látási viszonyok kritikusak, főként építkezéseken, közúti munkáknál, logisztikai vagy raktári tevékenységek során. Az ilyen ruházat élénk színekből (fluoreszkáló sárga, narancs) és fényvisszaverő csíkokból áll, hogy sötétben vagy gyenge fényviszonyok között is könnyen észrevehető legyen a viselője. 

A törvény jól szabályozza, hogy milyen minőségi mutatókkal kell rendelkeznie a hosszú távon viselhető láthatósági öltözéknek, ami CE-jelzéssel és az EN ISO 20471 szabványnak való megfeleléssel igazolható. Bármely munkaruha esetében elmondható, hogy szakadtan, sérülten nem viselhető, illetve időközönként cserére szorulnak, megakadályozva ezzel azt, hogy az anyagfáradás miatt balesetveszélyes helyzet alakuljon ki.

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN

Üzlet - A sportolók számára különösen fontosak a kozmetikai kezelések

A rendszeres sport jótékonyan hat a szervezet működésére és a mentális egészségre. Azoknak azonban, akik gyakran sportolnak, a bőrük ápolására is kiemelt figyelmet érdemes fordítani. Az izzadtság, a szennyeződések, a napsütés vagy épp a hideg fokozottan veszi igénybe a külső hámréteget.

Üzlet - Hogyan maradhat ideje önmagára, miközben kerti munkát végez?

A robotfűnyírók egyre népszerűbbek a kerttulajdonosok körében. Egy modern kertészkedési forma, mely számos előnyt kínál. A fűnyírók nélkülözhetetlenek a kertápolás terén. Megkönnyítik a gyep karbantartását, hozzájárulnak a kert igényes megjelenéséhez.

Üzlet - Így vehetjük észre a generalizált szorongás jelenlétét

Nagyon sokan szenvedünk a leterheltség érzésétől vagy az állandó aggodalomtól, amire sok esetben találjuk meg a kiutat az aktív sportolás lehetőségével. Ez több szempontból is előnyös hozzáállás, mert az egészséges életmódhoz a sport is hozzátartozik.

Üzlet - Űzzünk sportot az újrahasznosításból!

A sportrendezvényeken jellemzően igen gyakran műanyagból vagy papírból készült tálcákon és poharakban kínálják az ételeket és az italokat. Ezeknek az egyszer használatos termékeknek az újrahasznosítása azonban nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre gondolnánk.