Harmadik nekifutásra lett IEM Köln bajnok apEX, megtört a Vitality átka

Harmadik nekifutásra lett IEM Köln bajnok apEX, megtört a Vitality átka

A Vitality átka lehet megtört, de Aleksib Bo5-ös vereségsorozata még mindig nem.

Az IEM Köln rájátszása meglepetésekben nem szükölködött: kezdve a SAW FaZe elleni győzelmével a negyeddöntőkben pénteken, egyértelmű volt, hogy könnyű meccs, könnyű kör itt nem lesz. A MOUZ G2 elleni találkozója sem volt egyszerű azon a napon, de torzsiékat nem tudták megállítani snaxék. Ezek után szombaton mindenki azt várta, hogy a csoportkörök két legjobbját, a NAVI-t és a Vitalityt sikerül-e félreállítani az útból. Ám a Vitality pár szorosabb kör után felülkerekedett a SAW-on, a NAVI pedig egy rakás szerencsés körnek hála éppencsak elkerülte a 0-2-t a MOUZ ellen – a két favorit tehát a Bo5 döntőben találta magát.

A NAVI és a Vitality találkozóján végül 117 kör kellett ahhoz, hogy eldőljön, ki lesz az idei IEM Köln bajnoka. A szerveren lévő játékosok közül b1t volt az egyetlen, akinek a vitrinjében már volt egy ilyen trófea, de ez nem jelenti azt, hogy mások nem jártak már a közelében: apEX a 2015-ös kölni Majorön a fnatictól a döntőben kapott ki, majd 2019-ben már ZywOo-val karöltve ismét próbálkozott a Liquid ellen, mindhiába. A francia azóta IGL-é avanzsált, Párizsban Majort is nyert e szerepben, és most végre learathatta babérjait a német városban is.

De nem apEX az egyetlen játékos, aki számára ez egy jelentős győzelem volt tegnap este, hiszen a csapattársainak sem volt sok oka még a boldogságra ebben az évben. A Vitality már több döntőt is játszott 2024-ben, ám egészen a 2023 őszén játszott BLASTokig kellene visszamennünk, hogy olyan pillanatot találjunk, amikor egy döntőből győztesen kerültek ki. Most viszont megtörték az átkot, ami miatt már szinte minden játékosuk fejéért kiálltottak a túlbuzgó rajongók.

Aleksib átka viszont úgy fest, nem megy sehová: a finn játékos immáron a hetedik Bo5-jét bukta el zsinórban, a hosszú évek óta tartó tier 1-es karrierje során a huszonhárom pályából, amit ilyen formátumban játszott, mindössze kettőt sikerült behúznia valaha, ebből a másodikat is csak tegnap este. A NAVI valószínűleg nem lesz elégedett azzal, hogy az EWC után nem tudtak a csúcson maradni, de már a MOUZ ellen is látszott, hogy van pár lyuk a pajzson, elég csak azokra a rendkívül szerencsésen alakult körökre gondolni, amelyek végül eldöntötték a mérkőzést számukra (jL 1 és 2 HP-s clutchok, MOUZ anti-eco elleni összeomlása).

Ami a tegnapi döntőt illeti, a Vitality végső győzelme azért nem volt annyira nyilvánvaló következtetés. Nuke-on nagyon erősen kezdtek apEXék, ezt aláírjuk, ám végül csak hosszabbításban nyertek. Dust2-n is bőven volt keresnivalójuk, de a NAVI védelme erősebb volt. Mirage volt az igazi fordulópont a szériában, hiszen itt már tizenkét pályás győzelmi sorozata volt Aleksibéknek a finálé előtt. Végül háromszoros hosszabbításban, hajszálhíján nyert itt a Vitality, a NAVInak pedig nem maradt más, minthogy a soron következő Infernót és Anubist is behúzzák. Erre azonban már nem került sor, miután Infernón 10:2-es T-oldallal mutatta meg a Vitality, hogy ki a király.

A torna MVP-je ZywOo lett, aki ezzel már 20 HLTV-s medálnál tart.

Ezeket olvastad már?

Kövess Minket!



Gamer szótár