Darth Vader és Mufasa hangja volt – meghalt James Earl Jones

Darth Vader és Mufasa hangja volt – meghalt James Earl Jones

93 éves korában hétfő reggel otthonában hunyt el James Earl Jones, a színészlegenda, aki nem csak a faji előítéleteket győzte le, de a dadogást is.

James Earl Jones egy kunyhóban született Arkabutlában, Mississippi államban, 1931. január 17-én. Apja még a baba érkezése előtt elhagyta a feleségét, hogy bokszolóként keresse a kenyerét, később pedig a színészi pálya felé fordult. A fiút hat évesen a nagyszülei fogadták örökbe, a Mississippiből Michiganbe való költözéssel azonban véget ért a kis James gyermekkora, ekkoriban kezdődött nála a dadogás is. Jonest annyira zavarta beszédhibája, hogy éveken keresztül jóformán néma maradt, és csupán kézzel írt jegyzetekkel kommunikált a tanáraival és a diáktársaival. Egy gimis tanár azonban felfigyelt a fiúra, megtudta, hogy verseket ír, és arra kérte, olvassa fel az osztálytársai előtt. Hibátlanul csinálta.

A hírnév hirtelen jött Jones számár 1970-ben a The Great White Hope című színdarabbal, amely egy nehézsúlyú boxoló viszontagságos életét mutatta be, akinek a rasszizmussal is meg kell küzdeni. 1972-ben Jones megismételte szerepét a filmváltozatban, amiért Oscar-díjra jelölték a legjobb színész kategóriában.

Jones számos szerepben tűnt fel, láthatttuk az Amerikába jöttem, a Conan, a barbár, illetve a Vadászat a Vörös Októberre című filmekben is. A világ azonban mindenekelőtt a hangját ismerte meg, ő szinkronizálta ugyanis megannyi Csillagok háború filmben a főgonoszt, Darth Vadert.

Forrás: Disney Plus 

Jones másik emblematikus szinkronszerepe a Sith sötét nagyúr mellett Az oroszlánkirályhoz köthető, amelyben Simba jóságos és igazságos apukájának, Mufasának kölcsönözte a hangját.

Borítókép forrása: Jesse Dittmar /The Washington Post/Getty Images

Kövess Minket!



Gamer szótár