Hivatalos: megvan melyik magyar film indulhat az Oscaron

Hivatalos: megvan melyik magyar film indulhat az Oscaron

A Semmelweis Ignác történetét bemutató Koltai-filmet nevezi Magyarország az Oscarra.

Az Oscar-díjra nevező bizottság idén úgy döntött, hogy az elmúlt öt év legnagyobb magyar mozisikerét hozó Semmelweis című filmet küldi az Oscarra – adta hírül a Nemzeti Filmintézet. A Koltai Lajos rendezésében, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével készült filmet 350 ezren nézték meg a mozikban, majd a Netflix streamingszolgáltató kínálatába is bekerült. A filmet Lajos Tamás jegyzi producerként. 

A Filmintézet közleménye szerint a 97. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra olyan munkákkal lehet nevezni, amelyeket 2023. november 1 – 2024. szeptember 30. között mutattak be. Az Oscar-bizottság 18 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki azt az egyet, amely képviselni fogja országunkat az Amerikai Filmakadémia legnevesebb ünnepségén a nemzetközi film kategóriában. A testület tagjai Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg.

A Semmelweis film azt mutatja be, hogyan lett egy magyar orvosból, Semmelweis Ignácból az „anyák megmentője”. Semmelweis még kezdő orvos volt, amikor 1847-ben azzal kellett szembesülnie a bécsi klinikán, hogy egy különös, megfoghatatlan betegség szedi áldozatait az anyák között. A különcnek bélyegzett magyar doktor ezért mélyreható kutatásokba kezdett, és azt találta, hogy az anyákat sújtó betegség megegyezik azzal a kórral, amelyben az egyik jó barátja, Jakob Kolletschka is elhunyt egy boncolás közben szerzett sérülés következtében. Semmelweis ezután egy, a higiéniát forradalmasító kijelentést tett: a gyermekágyi lázat az orvosok váltják ki azzal, hogy a boncolás után kézfertőtlenítés nélkül vizsgálják a szülni készülő nőket.

Borítókép forrása: Netflix 

Kövess Minket!



Gamer szótár