Te tudod miért kapta Oswald Cobblepot a Pingvin becenevet?

Te tudod miért kapta Oswald Cobblepot a Pingvin becenevet?

Ha felvetődött már benned is a kérdés, hogy Batman alvilági főellensége, Oswald Cobblepot miért kapta a Pingvin becenevet, akkor ne kattins el, nagyon jó helyen jársz. 

Jövő héten megtudjuk, hogyan lett Oswald Cobblepotból a gothami alvilág feje, jön ugyanis a Pingvin minisorozat, amely a Max streamingszolgáltatón fog debütálni, és a Denevérember egyik legrégebbi ellenségét állítja a középpontba. A képregényes főgonoszt Burgess Meredith formálta meg először az 1960-as években futó Batman sorozatban, 1992-ben pedig Danny DeVito fantasztikus alakításában láthattuk megelevenedni a Tim Burton rendezte Batman visszatér című mozifilmben. Ezúttal a nagyszerű Colin Farrell ölti majd magára a szuperintelligens gazember szerepét, aki a 2022-es, Robert Pattinson főszereplésével készült Batmanben is megformálta a keménykezű maffiavezért.

Na, de ki is az az Oswald Cobblepot? Pingvin jómódú nemesi családban született, de mint tudjuk, a pénz önmagában nem boldogít, a kicsi Oswaldnak pedig bőven kijutott az emberi gonoszságból. Batman emblematikus ellenfelének több eredetsztorija is ismert: egyesek szerint Pingvint már gyerekként is csúfolták alacsony termete, madárszerű orra és torz kezei miatt, mások szerint pedig még a saját családja is kitagadta őt, amikor szembesültek a fiú testi fogyatékosságaival. Hovatovább vannak, akik úgy tartják, hogy a szülők a csatornába dobták a saját gyereküket, akit így végül pingvinek neveltek fel. A család és a társadalom folyamatos kirekesztése és elutasítása mindenesetre arra késztette Oswaldot, hogy letérjen a helyes útról: piti tolvajként kezdte, ám ennél jóval többre vágyott, legfőképp tiszteletre, így az a végcél lebegett előtte, hogy a gothami alvilág feje lesz, amiben nagy segítségére volt a bűnözők törzshelye, az Iceberg Lounge. 

DC Comics 

Bár a fentiek fényében azt gondolhatnánk, hogy a Pingvin becenév visszautalás a karakter fizikai tulajdonságaira, az eredeti ok nem teljesen ugyanez. Oswald szokatlan megszólítása elsősorban annak tudható be, hogy a maffiavezér rendszeresen viselt szmokingot, ami a császárpingvinekhez hasonló megjelenést kölcsönzött neki - persze veleszületett tulajdonságai, az alacsony termet és a csőrszerű orr is ráerősített erre. Tim Burton később mindezt pedig azzal fejelte meg, hogy a karaktert úszóhártyás kezekkel ruházta fel, amelyek sokkal inkább tűntek uszonyoknak, semmint kezeknek. A Pingvin becenév ugyanakkor eredetileg a karakter öltözködési szokásaira utalt vissza, beleértve a monoklit, a cilindert és a fekete esernyőt. 

Borítókép forrása: HBO

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN