Samuel L. Jackson híres Ponyvaregényes monológja nem is a Bibliából származik

Samuel L. Jackson híres Ponyvaregényes monológja nem is a Bibliából származik

Legalábbis nem minden egyes mondata, és nem is pont ugyanúgy hangzik el, ahogy azt az Ezékiel 25:17-ben találjuk. 

Quentin Tarantino Ponyvaregényében annyi ikonikus jelenet is van, hogy egy önálló cikket is megérne a téma, mind közül az egyik legismertebb pedig az a rész, amikor Samuel L. Jackson karaktere, Jules elmondja az Ezékiel 25:17-es monológját, mielőtt lelőne valakit. A jelenetben Jackson és John Travolta karaktere, Vincent Vega megérkeznek egy lakásba, hogy főnökük, Marcellus Wallace parancsára visszaszerezzenek egy aktatáskát, ehhez azonban jónéhány holttesten keresztül vezet az út. Jackson mielőtt lelövi az utolsó előtti tagot is, az alábbi szöveget süti el mellé:

Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek. És majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok!"

Bár első hallásra azt gondolhatnánk, hogy a színész a Bibliából idéz, ráadásul maga Jackson is az Ezékiel 25:17-re hivatkozik, ez nem teljesen felel meg a valóságnak. A monológnak ugyanis csak az utolsó mondata származik a Bibliából, és még az sem lett teljesen pontos. Károli Gáspár fordításában így hangzik a szóban forgó mondat magyarul: És cselekszem rajtok nagy bosszúállásokat fenyítő haragomban, hogy megtudják, hogy én vagyok az Úr, ha bosszúmat állom rajtok."

A fennmaradó rész pedig nagyobbrészt egy keleti filmből, a The Bodyguard című, 1973-ban készült japán harcművészeti filmből származik, amelyben Sonny Chiba játszotta a főszerepet. Tarantino egyébként köztudottan nagy tisztelője ennek a műfajnak, a keleti harcművészeti filmek inspirálták például a Kill Billt is, amelyben az említett Sonny Chiba is feltűnt mint Hattori Hanzo, a legendás kardmester.  

Borítókép forrása: Miramax 

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN