A galléros pólók eredete

A galléros pólók eredete

Tudtad, hogy a galléros pólónak sok köze van a sporthoz? Ez a felső eredetileg a lovaspóló játékosainak meze volt Indiában, és innen terjedt el. Manapság a teniszmérkőzésekről ismeretes, de remek hétköznapi viselet is egyben.

Sőt! A munkaruházatban is kiemelkedő a jelentősége, éppen ezért kapható sokféle galléros póló a cegespolo.eu oldalán – ezekre logót, emblémát is kérhetünk. Cikkünkben bemutatjuk a felső kalandos történetét, és megnézzük, milyen alkalomból szokás ma viselni galléros pólókat.

A kezdetek

Az indiai lovaspólósok kezdetben hosszú pamutingekben játszottak, amely azonban rendkívül kényelmetlen volt. Tőlük származik az ötlet, hogy ezeknek a ruháknak a gallérját gombbal rögzítsék – így viszonylag komfortosabbá vált ennek a mezeknek a viselete.

A lovaspólókon innentől kezdve ilyen szerelésben játszottak a csapattagok – immár Európában is. Az ötlet megtetszett egy gazdag amerikai ruhakereskedőnek, aki éppen Angliában tartózkodott, és elhatározta, hogy olyan ingeket fog készíttetni, amelynél a gallér is gombolható. Ez lett végül a híres öltönying elődje.

Nem kellett sokat várni arra sem, hogy a galléros póló más sportágakban is megjelenjen: a krikett vagy a tenisz esetén szintén találkozunk ilyen mezzel.

A galléros póló jelentősége

A galléros póló abban tér el a hagyományos kiviteltől, hogy elegánsabb: mivel részben ing, sokan választják akkor, amikor minőségibb öltözetre vágynak egy sportos szerelésnél, de nem akarnak túlzottan kiöltözni sem.

A lovaspóló, a krikett és a tenisz is a gazdagok sportja volt, ezért a galléros pólókhoz fűződik egyfajta luxusérzet. Azok, akik ezt a felsőt választják a hétköznapokban, nem titkolják, hogy adnak a minőségre.

A híres galléros póló atyja

A téma kapcsán mindenképpen meg kell említenünk René Lacoste nevét is, akinek a ma ismert galléros pólók köszönhetők. Ő egy teniszező volt, aki a múlt század 20-as éveiben érte el karrierje csúcspontját.

Akkoriban még pamutingben és nyakkendőben álltak pályára a teniszezők is, ezt a sportöltözetet reformálta meg René Lacoste, aki pólóinget viselt a meccseken. Barátjával 1933-ban alapította meg a vállalatát, amely e pólók gyártására specializálódott.

A cég emblémája az ismert krokodil – de hogy miért pont ez a figura lett a logó, arról sokféle történet kering. Egyesek szerint ez volt Lacoste beceneve, hiszen szívósan küzdött mindig ellenfeleivel a pályán – akárcsak ez a hüllő.

Napjaink galléros pólói

A divat folyton változik, de a galléros póló immáron közel 100 éve velünk van – és egyre népszerűbb. Férfiak és nők, fiatalok és idősek ruhatárának is fontos kelléke ez a felső. Mivel egyszerre lezser és elegáns, figyelemfelkeltő és szolid is, sokféle alkalomra illik. Nők szoknyával is hordhatják, férfiak rövid és hosszú nadrággal is.

Manapság munkaruhaként is nagyon közkedvelt: kiváló alapanyagul szolgálhat a gépi hímzésnek. A cegespolo.eu kínálatában nagyon sokféle színben megtalálható, így érdemes itt szétnéznie azoknak a döntéshozóknak, akik cégük munkatársainak keresnek minőségi öltözetet a munkavégzéshez.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - Tudj meg mindent a 18650 akkumulátorról!

A 18650 akkumulátor a 3,7 voltos újratölthető lítium-ion akkumulátorok egyik típusa, amelyet rendszerint elektronikus eszközökben, például laptopokban, valamint zseblámpákban, valamint elektromos járművekben és más nagy teljesítményű eszközökben használnak.

Üzlet - A PVC lemez felhasználási módja

Ipari környezetben számos helyzetben találkozhatunk PVC eszközökkel, kiegészítőkkel. Rengeteg előnnyel rendelkeznek a többi alapanyaghoz képest, amelyeket hasznosítani lehet a gyártásban. Ellenállóak, könnyen formázhatóak, univerzális felhasználást biztosítanak. Akár éttermekben is találkozhatunk velük.

Üzlet - Hatalmas eredmények mágnesekkel

A legtöbben ősszel vagy újévkor kezdenek el sportolni, és vágnak bele az életmódváltásba. Nem érdemes azonban megvárni ezeket az időszakokat, hiszen a legjobb azonnal változtatásokat eszközölni az életmódunkban, és elkezdeni egészségesen táplálkozni, valamint sportolni.