5 Batman-gonosz, aki Pingvinhez hasonlóan megérdemelne egy saját sorozatot

5 Batman-gonosz, aki Pingvinhez hasonlóan megérdemelne egy saját sorozatot

A hősök és az antihősök kéz a kézben járnak, Batmannek pedig bőven kijutott az ikonikus gonosztevőkből Gotham Cityben. 

Három nap és Colin Farrell visszatér Oswald Cobblepot, azaz Pingvin szerepében, aki kemény és erőszakos munkával piti kis bűnözőből a gothami alvilág fejévé válik. Az eltelt évek alatt Batman rajzolt történetei számtalan olyan ikonikus gazfickót adtak a képregényvilágnak, akik Pingvinhez hasonlóan szintén nagyon megérdemelnének egy saját műsort. Éppen ezért 5 Batman-gonoszt hoztunk most nektek, akik több alkalommal is borsot törtek a köpenyes igazságosztó orra alá; Jokert, Harley Quinnt és Macskanőt azonban ezúttal kihagyjuk a sorból, mivel ők - véleményünk szerint - túlságosan egyértelmű/megúszós választásnak tűntek egy ilyen listába.

Méregcsók (Poison Ivy)

Méregcsók Batman egyik legokosabb és legszexibb ellenfele, akinek a csókja és az érintése is mérgező. A karakter 1966-ban, a Batman 181. számában bukkant fel először, és az eredettörténete szerint egy szerelmi csalódást követően vált gonosszá. Dr. Pamela Lillian Isley jómódú családból származott, és mivel érdekelték a növények, Seattle-be ment botanikát tanulni. Az egyetemen azonban beleszeretett az egyik tanárába, aki kihasználta őt, és amikor a lány már a terhére volt, megpróbálta megmérgezni az egyik növénnyel. Pamela azonban túlélte a gyilkossági kísérletet, és immunissá vált minden méregre.

Az exbotanikus-lány ezt követően felvette a Poison Ivy nevet, ami magyarul Mérgező Borostyánt jelent, idehaza azonban a lényegesen jobban csengő Méregcsók néven ismerhette meg a képregényes közösség. Méregcsókból végül Gotham City leghírhedtebb ökoterroristája vált, aki radikális környezetvédőként bármire képes azért, hogy megmentse a Földet. A karaktert különböző szuperképességekkel ruházták fel az eltelt évek alatt: feromonjaival gyakorlatilag bárkit képes elcsábítani (még magát Batmant is), a növények felett pedig hipnotikus hatalommal bír, továbbá mérgeket is képes előállítani a szervezete.

Forrás: G. Willow Wilson, Marcio Takara & Arif Prianto - Poison Ivy #1

Rébusz (Riddler)

A találós kérdések koronázatlan királya Bill Finger és Dick Sprang közös képregényében, a Detective Comics 140. számában tűnt fel először 1948 októberében. Edward E. Nigma nem véletlenül kapta a Rébusz becenevet: ő ugyanis az a gothami szélhámos, aki találós kérdéseivel rendszerint Batman és a hatóságok idegein táncol. Hiszen a Gotham Cityben tevékenykedő bűnöző rejtvényei általában nem egy megoldás felé vezetnek, de Rébusz már csak ilyen, szereti megkeverni a szálakat. Noha fizikai ereje nem túl nagy, a karaktert Batman egyik legintelligensebb ellenfelének tartják, aki remek érzékkel manipulál másokat. 

Rébusz jó ideig csak egyszer bukkant fel a Detective Comicsban, igazán népszerűvé pedig az 1960-as években készült Batman-sorozat után vált, amelyben Frank Gorshin formálta meg a karaktert, akit Emmy-díjra is jelöltek a szerepért.  

Forrás: Mariko Tamaki, Nadia Shammas, Ivan Reis/DC Comics

Kétarc (Two Face)

A gothami jogászból lett gonosztevővel először 1942-ben, a Detective Comics 66. számában találkozhattak az olvasók. Kétarcot Bill Finger és Bob Kane alkotta meg, utóbbi pedig egy alkalommal azt mondta, hogy a karaktert Robert Louis Stevenson Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete című regényének 1931-es filmadaptációja és a DC Comics egyik hőse, Black Bat ihletteAz alkotók egy felettébb tragikus eredetsztorival álltak elő Kétarc esetében: a történet szerint Harvey Dentnek, Gotham City egykoron becsületes kerületi ügyészének savval leöntötték az arca egyik felét, amely teljesen eltorzult, ennek hatására pedig az elméje is megbomlott, előtörtek belőle az elfojtott gyerekkori emlékek, és Gotham City egyik legrettegettebb bűnözője vált belőle.

A későbbi feldolgozásokban Kétarc gyakran disszociatív elmezavarban szenvedő karakterként jelenik meg, aki kettős személyiségként éli az életét, ám jobbik énje, Harvey Dent, aki továbbra is Batman barátja és segítője, csak nagy ritkán tud a felszínre törni. Döntéseit látszólag mindig egy érme feldobásával hozza meg, aminek azonban mindkét oldalán fej van. 

Forrás: CBR

Talia al Ghul

Talia Al Ghul, másnéven Miranda Tate a Detective Comics 41. számában, 1971-ben mutatkozott be, mint A Démonok VezéreRasz al-Gúl lánya. Bár Talia egyértelműen a gonoszok sorát erősíti, karakterét különösen érdekessé teszi Batmanhez fűződő viszonya, ami olykor visszatartja őt attól, hogy apja parancsát kövesse. Rasz al-Gúlhoz hasonlóan ő is hihetetlenül okos, egyben tehetséges harcos is, és hol szeretőként, hol pedig ellenségként bukkan fel Batman oldalán. Érdekes adalék, hogy Talia és a köpenyes igazságosztó egy kis ideig férj és feleség is voltak, továbbá ő az anyja Bruce Wayne törvényes fiának, Damian Wayne-nek is, akit nagy titokban orvgyilkosok neveltek fel.

Forrás: DC Comics

Mr. Fagy (Mr. Freeze)

Természetesen nem maradhatott le a listánkról Mr. Fagy, valódi nevén Dr. Victor Fries sem, aki az összes gothami gonosz közül talán a legérthetőbb okok miatt döntött úgy, hogy átáll a sötét oldalra. Mr. Fagy a Batman 121. számában bukkant fel először 1959-ben, a karaktert pedig David Wood és Sheldon Moldoff alkotta meg, akik kezdetben még Mr. Zero névvel illették. Eredettörténete szerint Dr. Victor Fries tudósként dolgozott egy cégnél, ám amikor halálosan beteg felesége, Nora állapota nagyon rosszra fordult, hibernálta őt, hogy legyen ideje kifejleszteni a gyógymódot, amivel megmentheti szerelme életét. A cég zsarnok vezetője, Ferris Boyle azonban megharagudott Fries-ra, hogy saját célokra használta fel a vállalat berendezéseit, és megzsarolta őt azzal, hogy leállítja a felesége hibernálási folyamatát. Egy alkalommal pedig a doktor és a gátlástalan üzletember közötti szóváltás dulakodássá fajult, ami miatt Fries a vegyszerek közé zuhant, a szervezete pedig úgy mutálódott, hogy azóta is csak rettentő hidegben képes túlélni. Fries ezután megalapította saját bűnszervezetét azzal a céllal, hogy finanszirozni tudja a felesége gyógyítását célzó kutatásokat. Az már mondjuk más kérdés, hogy idővel kissé elszaladt vele a ló, az egész világot le akarta fagyasztani, és ezt persze már Batman sem hagyhatta szó nélkül. 

Forrás: DC Comics

 

Kövess Minket!



Gamer szótár