Homlokzati burkolatok: kőburkolat vagy kőfurnér legyen?

Homlokzati burkolatok: kőburkolat vagy kőfurnér legyen?

A homlokzatok burkolása esztétikailag és funkcionálisan is lényeges, hiszen megvédi az épületet, sportközpontot az időjárás okozta károktól. Korábban a leggyakoribb választás a vastag kőburkolat volt. A modern építészeti megoldások között azonban megjelentek a kőfurnér homlokzatok.

A hagyományos kőburkolatok tulajdonságai

A homlokzatburkolat egy olyan része például egy épületnek, ami speciális igények kielégítését követeli meg. Ilyen többek között az időjárásállóság, a tartósság és természetesen az esztétika. Éppen ezért érdemes átgondolni, hogy milyen anyagból készüljön el a kültéri falburkolat.

A hagyományos vastag kőburkolat egyébként teljesíti ezeket a tényezőket, viszont komoly kihívásokkal kell szembenézni a telepítés során. Ilyen például a nagy súly, ami komoly terhelést jelenthet az épület szerkezetére. Ez pedig még nagyobb nehézséget jelent akkor, ha egy modern, szigetelt falra kerülne fel a kőburkolat.

Többféle megoldás is létezik a hagyományos kőburkolatok telepítésére. A közvetlen ragasztás esetén a telepítés költsége akár többszöröse is lehet egy szimpla ragasztásnak. A lapok ugyanis annyira nehezek, hogy különlegesen erősített alapfelületre van szükség ahhoz, hogy a helyén maradjon minden elem. Ennél pedig drágább megoldás a fémszerkezetes szerelés.

Kőfurnér homlokzat burkolatok

Ezek a típusok vékony, de mégis tartós megoldások. Nagy előnyük, hogy rendkívül könnyűek, így sokkal egyszerűbb őket felhelyezni, valamint kevesebb alapozást igényelnek. A kőfurnér lapok telepítése tehát sokkal gyorsabb és költséghatékonyabb, mint a hagyományos vastag kőburkolatoké.

De mi indokolja az alacsonyabb költségeket? A kőburkolathoz viszonyítva a kőfurnér csak néhány milliméter vastag, így kisebb terhelést ró a falszerkezetre. Ez pedig hatványozottan igaz a modern hőszigetelt épületekre.. Itt ugyanis a kültéri könnyű falburkolat nem okoz olyan szerkezeti problémákat, mint a nehezebb kőburkolat. 

Amint az látható, a kőfurnér sokkal gyorsabban és egyszerűbben telepíthető, ráadásul nincs is szükség komoly alapozásra. Ez rengeteg anyag megspórolását jelenti, tehát mindennel együtt sokkal olcsóbbra jön ki egy ilyen típusú homlokzat burkolat.

Mire figyeljen a választáskor?

Amint az már fentebb is kiderült, a költségek és a telepítés gyorsasága miatt érdemes lehet inkább a kőfurnért választani. Javasolt még odafigyelni a vízállóság és fagyállóság kérdésére, hiszen hosszabb távon is ellenállónak kell lennie az időjárás kihívásaival szemben.

Lényeges, hogy a forgalmazónak és a gyártónak beépítési technológiával is támogatnia kell a termékek beépíthetőségét. Még egy szempont, hogy mindig ajánlott rákérdezni a hosszú távú garanciára. A Slate Design kőfurnérok esetében ez 30 év, hiszen egy jó minőségű építőipari terméknél ez elvárás. 

A fentiekben tehát látható, hogy érdemes inkább a kőfurnért választani a hagyományos kőburkolatok helyett. Amennyiben ilyen típusú kültéri falburkolatot keres, úgy érdemes szétnéznie a Slate Design honlapján!

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN

Üzlet - Milyen gyerekágyat vegyünk a sportmániás gyerkőcnek?

A gyerekágy vásárlása soha nem egyszerű, főképpen akkor, ha a gyermeknek nagyon is pontos elképzelése van arról, hogy mit szeretne, de nem találunk annak megfelelőt a piacon. Mit tegyünk, ha a gyerkőc sportrajongó, és a szobájában is szeretné, ha ez mindenhol látszana?

Üzlet - Mik a sportrendezvények logisztikai feladatai?

Egy nagyobb sporteseményen rengeteg áru és eszköz mozog. Gondoljunk csak a sportolók felszereléseire, a több tonnányi étel- és italellátásra, ezeknek pontosan és tervezetten kell megérkezniük.

Üzlet - Így telepíthetünk egzotikus gyümölcsfákat a kertünkben

Szeretünk naponta egy órát kiszakadni a mindennapi munka mókuskerekéből, hogy kedvenc sportunknak hódolhassunk. A fizikai megterhelés kellemes fáradtságát szívesen pihenjük ki egy barátságos helyszínen, amire egy fákkal teli kert tökéletes lehetőséget kínál.