Így telepíthetünk egzotikus gyümölcsfákat a kertünkben

Így telepíthetünk egzotikus gyümölcsfákat a kertünkben

Szeretünk naponta egy órát kiszakadni a mindennapi munka mókuskerekéből, hogy kedvenc sportunknak hódolhassunk. A fizikai megterhelés kellemes fáradtságát szívesen pihenjük ki egy barátságos helyszínen, amire egy fákkal teli kert tökéletes lehetőséget kínál.

A PlantStore díszfáinak választéka mellett érdemes megfontolnunk gyümölcstermő fajták beszerzését is. Ezzel nemcsak a napi pihenésünket koronázhatjuk meg, de a termést is élvezhetjük minden szezonban.

A szokásos alma és barack mellett miért ne lehetne egzotikus gyümölcs is a kosárban, ami a boltokban elég borsos áron kapható? Akár otthon is termeszthetünk bizonyos fajokat, amihez adunk néhány tippet is.

Mikor ültessük el?

Minden növény esetén kritikus szerepe van annak, hogy mikor kerül ki a “végleges” helyére. Az egzotikus fajok tekintetében szándékosan került idézőjelbe a végleges szó, amire még egy kicsit később visszatérünk.

A lényege viszont valóban csak annyit jelent, hogy nem mindegy, mikor ültetjük el a csemetéket. Különösen nagy jelentősége van a déli gyümölcsök esetén a tökéletes időzítésnek, hiszen nem őshonos fajokról van szó.

Melegkedvelő mivoltukból kiindulva a tavasz vége és a nyár eleje jelenti az optimális időszakot. Éppen ezért a hőmérséklet stabilizálódásához és a talaj optimális hőmérsékletéhez kell igazítani az ültetés idejét.

Mit érdemes tudni a teleltetésről?

A fent említett “végleges” hely jelentősége a hidegebb hónapok közeledtével kap valódi értelmet, mert nagyon fontos a déli gyümölcsök gondozásában a teleltetés kérdése. Mindenképpen érdemes úgy gondolni ezekre a fajokra, hogy szabadföldben kötött lehetőségek és termés nélküli szezonok is várhatnak ránk.

A konténeres telepítés azonban lehetővé teszi, hogy az ősz beköszöntével olyan helyre vihessük ezeket a fákat, ahol a telet gond nélkül átvészelhetik. Mindenképpen világos és hűvös helyen érdemes teleltetni őket 5-10 °C közötti hőmérsékleten tartva.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a fagyokra érzékeny tulajdonságuk mellett a fényhiány miatt is tönkremehetnek a téli időszakban. Az öntözést tekintve pedig nagyon fontos, hogy csökkentett mennyiséggel dolgozzunk, hogy megfelelő nyugalmi állapotba kerülhessenek ezek a növények. Abban az esetben, ha szabadföldben kapnak helyet, a takarás és a megfelelő fagyvédelem elengedhetetlen a következő szezon termése érdekében.

Hogyan gondozzuk ezeket a fákat?

A rendszeres gondozás minden növény életében kritikus feltétel, de az egzotikus fajok esetében kifejezetten fontos lépés. Kimondottan érzékenyek a vízhiányra, ezért ügyelni kell a talaj nedvesen tartására, amellett, hogy a pangó vizet kerülni kell.

A tápanyagok pótlása során a kálium és a nitrogén kiemelten fontos a talajban, ami nemcsak a gyümölcsök fejlődéséhez szükséges, hanem a levelek egészségének fenntartásához is. A tavaszi és a nyári időszakban legalább kéthetente érdemes citrusfélékhez készült tápoldatot alkalmazni, amire a téli nyugalmi időszakban csak havonta egyszer van szükség.

Kövess Minket!



Gamer szótár


Üzlet - Milyen gyerekágyat vegyünk a sportmániás gyerkőcnek?

A gyerekágy vásárlása soha nem egyszerű, főképpen akkor, ha a gyermeknek nagyon is pontos elképzelése van arról, hogy mit szeretne, de nem találunk annak megfelelőt a piacon. Mit tegyünk, ha a gyerkőc sportrajongó, és a szobájában is szeretné, ha ez mindenhol látszana?

Üzlet - Mik a sportrendezvények logisztikai feladatai?

Egy nagyobb sporteseményen rengeteg áru és eszköz mozog. Gondoljunk csak a sportolók felszereléseire, a több tonnányi étel- és italellátásra, ezeknek pontosan és tervezetten kell megérkezniük.

Üzlet - Homlokzati burkolatok: kőburkolat vagy kőfurnér legyen?

A homlokzatok burkolása esztétikailag és funkcionálisan is lényeges, hiszen megvédi az épületet, sportközpontot az időjárás okozta károktól. Korábban a leggyakoribb választás a vastag kőburkolat volt. A modern építészeti megoldások között azonban megjelentek a kőfurnér homlokzatok.