Guillermo del Toro nem finomkodott, amikor a mesterséges intelligencia jött szóba

Guillermo del Toro nem finomkodott, amikor a mesterséges intelligencia jött szóba

Guillermo del Toro nem rejtette véka alá a véleményét, amikor a mesterséges intelligencia került szóba.

A mesterséges intelligencia térnyerése alaposan megosztja a művészvilágot, sokan már most a vészharangot kongatják, mondván az MI a művészet végét jelenti. Mások szerint viszont felesleges az aggodalom, hiszen eleve nem is lehet művészetnek nevezni, amit egy gép generál, ráadásul legyen akármilyen fejlett is egy technológia, egy valami biztosa hiányozni fog belőle, ami elengedhetetlen az alkotói munkához: a valódi kreativitás. 

Ettől függetlenül persze egyre több helyen vezetnek be korlátozásokat, többek közt Hollywoodban is, ahol számos védőintézkedést hoztak már AI-fronton – igaz, egy részüket a hollywoodi sztárjkokkal sikerült csak kicsikarni a stúdiókból. A téma kapcsán mindenesetre több ismert személy is felszólalt már, legutóbb például A faun labirintusát és A víz érintését is jegyző háromszoros Oscar-díjas rendező, Guillermo del Toro mondta el, hogy mit gondol az MI-ről.

„Az AI bebizonyította, hogy képes félig-meddig jól kinéző képernyőkímélőket gyártani. A művészet értéke azonban nem az, hogy mennyibe kerül és milyen kevés erőfeszítést igényel az előállítása, hanem hogy mennyit kockáztatnál azért, hogy valóban láthasd” – mondta del Toro. 

A rendező hozzátette, hogy a Mona Lisáért nagy távolságokat is hajlandóak megtenni az emberek, de vajon fizetnének-e azért is, hogy AI-festményeket nézegessenek?

„Vajon elkezdenek majd sírni, ha rájuk néznek, mert eszükbe jut, hogy elvesztették a fiukat, vagy elfecsérelték a fiatalkorukat? Hát k*rvára nem!" - tette hozzá. 

Del Toro tehát nem rajong a mesterséges intelligenciáért, ellenben Tom Hanksszel, aki nem zárkózik el a technológiától, legutóbbi filmjében, a Here-ben például pont az MI segítségével fiatalították meg a karakterét. 

 

Kövess Minket!



Gamer szótár

LAN